Magyarország Európa szegényháza
Januárban jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Miből élünk? - A háztartások pénzügyei című, a háztartások pénzügyi helyzetét, vagyoni és jövedelmi viszonyait vizsgáló 2014-es kutatásának eredményeit bemutató kiadvány.
Magyarország Európa szegényháza

Nemzetközi összehasonlításokat nem találunk benne, pedig érdemes összahasonlítani helyzetünket az uniós országok és közelebbi szomszédaink adataival: Magyarország tényleg jobban teljesít?

 

A KSH ebben a tanulmányban a magyarországi háztartások vagyoni helyzetéről ad képet. A hazai háztartások bruttó vagyoni helyzetének, reál- és pénzügyi eszközeik összetételének, adósságaiknak, azok összetételének, végül a kettő (reál- és pénzeszköz vagyon mínusz a tartozások) eredőjeként létrejövő nettó vagyon nagyságának, eloszlásának elemzése fontos információkkal szolgál a hazai társadalomról, annak szerkezetéről. A megjelent kiadvány a főbb adatokat ismerteti csupán, azokat is részlegesen.

 

Reáleszköz például a lakóingatlan, a szántóföld, legelő, erdő, műkincsek, míg pénzügyi eszköz a bankszámlán lévő pénz, a lekötött betét, az államkötvény, a részvény, a befektetési jegy. Ezek összege a bruttó vagyon, amiből ha kivonjuk az összes tartozást (adósságot) akkor kapjuk meg a háztartás nettó vagyonát.

 

Nem közli például a vagyon eloszlását jövedelmi tizedek szerint vagy a népesség százalékában, sem iskolai végzettség alapján. Ebből az anyagból nem sokat tudunk meg a társadalmi egyenlőtlenségekről. A kiadvány megmarad a földrajzi eloszlás bemutatásánál, valamint a családfő aktivitása, korcsoportja és a háztartástípus szerint mutat eloszlást. Reméljük, hogy nem ez az utolsó elemzés a kutatás adataiból, hiszen az adatbázis ennél jóval többet engedne meg. Például a hazai háztartások jövedelmi viszonyainak elemzésére is lehetőséget nyújt, ugyanis az adatfelvétel nem csak a vagyoni, de a jövedelmi viszonyokra is vonatkozott.

 

Nem tartalmaz a megjelent tanulmány nemzetközi összehasonlítást sem, holott igazán érdekes látni, hogy a magyarországi vagyoni és jövedelmi viszonyok hogy néznek ki nemzetközi összevetésben. A kitekintésre jócskán van lehetőség, hiszen az adatfelvétel maga egy nemzetközi mérés része volt Magyarországon. A kutatást az Európai Központi Bank (EKB) irányítja Household Finance and Consumption Survey néven, aminek a 2014-es adatfelvétel már a második hulláma volt.

Az írás a Kettős Mérce blogon folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    -    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.