Magyar–görög párhuzamok
A múlt héten két fontos döntés született Brüsszelben. A bizottság megszavazta a második görög segélyprogramot, és a Magyarországnak szánt kohéziós támogatások mintegy harmadának a felfüggesztését javasolta a közösség pénzügyminisztereinek. A két hír fogadtatásáról ír a 168 óra Online.

A ZDF televízió riporterének kérdésére, hogy miért támogatja az EU további milliárdokkal Görögországot, Angela Merkel egyetlen szóval válaszolt: „Szolidaritásból.”Amikor Orbán Viktor egy hónappal ezelőtt hazatért Brüsszelből, büszkén közölte: sikerült kiharcolnia, hogy egyetlen euróval se kelljen hozzájárulnunk a görögöknek nyújtandó tervezett EU-kölcsönhöz.

 

A két nyilatkozat pontosan mutatja azt a mentalitásbeli különbséget, amellyel a német kancellár asszony és a magyar miniszterelnök viszonyul az Európai Unió egyik alapelvéhez, a szolidaritáshoz. Merkel természetesnek tartja, hogy a közösség segít bajba jutott tagjának, mert szolidáris vele. Orbán büszke rá, hogy ő nem. Sőt, itthon olyan háború győztesének tüntette fel magát, amelyre nem is került sor, hiszen senki sem kérte tőlünk, hogy járuljunk hozzá a görögöknek nyújtandó kölcsönökhöz. De azt bizonyára nem gondolta szabadságharcos miniszterelnökünk, hogy a szolidaritás elvének nyilvános megtagadása ilyen gyorsan megbosszulja magát. Tudjuk, az EU Bizottsága azt javasolta múlt héten a közösség pénzügyminiszteri tanácsának, hogy függessze fel a kohéziós alapból Magyarország támogatására szánt összeg folyósításának egyharmadát.Álljunk meg itt egy pillanatra! Mi is az a kohéziós alap? Az Európai Unió programja, amelybe a közösség tehetősebb országai befizetnek, hogy ebből a pénzből támogassák a fejlődésben elmaradt európai országok – nemcsak EU-tagállamok – felzárkózását. (Mi is kaptunk már csatlakozásunk előtt az alaptól támogatást. A 2000–2006-os időszakban például 1,122 milliárd eurót.)A kohézió (magyarul összetartó erő) tehát ebben az összefüggésben a szolidaritás szó szinonimája. Ezért kérdezte – mesterkélt csodálkozással – Olli Rehn, az EU pénzügyekért felelős biztosa: „Hogy van az, hogy Orbán miniszterelnök úr nem szolidáris a többi tagállammal, de azt elvárja, hogy azok szolidárisak legyenek vele?” A jelek szerint kormányunk és a társadalom nagy része is abból a téves felfogásból indul ki, hogy a kohéziós alap felzárkóztatási támogatása, amelynek összegét hatévenként állapítják meg, jár nekünk. Nos, nem jár, hanem megkaphatjuk akkor, ha teljesítjük a folyósíthatóságához kötött feltételeket. Ezeknek mi három figyelmeztetés ellenére sem tettünk eleget csatlakozásunk óta.Az EU Bizottság görög és magyar vonatkozású döntése bizonyos tekintetben más reakciót váltott ki Athénban, és mást Budapesten. A görög kormány és parlament fogcsikorgatva ugyan, de elfogadta a kölcsön feltételeit, és törvénybe iktatott további megszorító intézkedéseket. Ugyanakkor a magyar miniszterelnök itthon és Frankfurtban háborút hirdetett az EU ellen a döntés miatt. Orbán kifejtette, hogy szerinte az EU összehangolt támadást intézett ellenünk, ami méltánytalan, igazságtalan. Ezért kormánya ellenáll a magyar szuverenitás megsértésének, és ha kell, Strasbourg-ig megy jogorvoslatért. A miniszterelnök irányítása alatt álló média pedig nemes egyszerűséggel hazaárulónak nevezte azt, aki nem ellenzi a brüsszeli döntést.Most tekintsünk el hadüzenetünk nevetséges voltától, de rögzítsük: ez a magatartás ellentétes nemzeti érdekeinkkel. Mert mi lesz, ha egyszer elfogy az EU adófizetőinek türelme, és azt követelik vezetőiktől, hogy ne felfüggesszék, hanem szüntessék meg a kohéziós alapból a magyaroknak szánt támogatást? Mi lesz, ha akkor senki sem lesz szolidáris velünk?

 

A teljes cikket a 168 óra Online-on olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.