LMP: NIBEK - Észak-Korea biztos megtapsolná
"A Nemzetbiztonsági Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) létrehozásával a kormány ellenőrzése alá vonja legszemélyesebb adatainkat, így teljesen kiszolgáltatottá válunk." - áll a Lehet Más a Politika közleményében.

"A rendvédelmi salátatörvény-javaslatban szereplő NIBEK az államigazgatás nyilvántartásaiban kontroll nélkül kutakodhat, az így nyert információt korlátozás nélkül tárolhatja. Ezzel az állam nyíltan és közvetlenül az állampolgárok legszemélyesebb adatait vonja ellenőrzése alá. A társadalmi egyeztetés nélkül, titkosított eljárásban készült javaslat – amelyről kormánypárti képviselők sem tudtak – demokráciánk történetében példátlan mértékű információs hatalmat összpontosít egy ellenőrizhetetlen szervezet kezében. A kormány az ötvenes éveket akarja visszahozni, amikor a kivételes jogosítványokkal megerősített titkosszolgálatokat a belügyminiszter irányítása alá rendeli." - vélekedik az ellenzéki párt a Szabó Tímea által jegyzett közleményben.

 

"A hatalommegosztás elvi tétele a rendőri és a titkosszolgálati munka szigorú szétválasztása. A hatékony bűnüldözésnek nem képezi részét az, hogy a szolgálatok nemzetbiztonsági dossziét készíthessenek az állampolgárokról anélkül, hogy bűncselekmény megalapozott gyanúja állna fenn, vagy tényleges bizonyítékokkal rendelkeznének arról, hogy a vizsgálat alá vont egyén nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Totálisan jogállam-ellenes, hogy a központ akadálytalanul rácsatlakozhat elektronikus úton különböző adatbázisokra – főleg, hogy a Központ alapvetően a kormány tájékoztató szerveként működik majd.

 

A NIBEK az összefüggésekből kiragadott adatok alapján bárkiről átfogó képet alkothat. A törvényjavaslat hozzáférést enged számára az összes állami nyilvántartáshoz, másrészt felhatalmazást ad arra, hogy az abban tárolt adatokat összekapcsolja egymással. A javaslat semmibe veszi, hogy a személyes adatok feletti önrendelkezés korlátozásának feltétele és egyben legfontosabb garanciája a célhoz kötöttség. Szándékoltan figyelmen kívül hagyja, hogy személyes adatot feldolgozni csak pontosan meghatározott és jogszerű célra szabad. Nyomatékosan felhívom a figyelmet arra, hogy a meghatározott cél nélküli, előre nem meghatározott jövőbeni felhasználásra történő adattárolás alkotmányellenes. Mindezt súlyosbítja, hogy az adatbázisok összekapcsolásából kinyert adatokat nem kell törölni a nemzetbiztonsági feladat elvégzését követően sem." - áll az LMP honlapján.

 

A teljes közleményt megtalálja a lehetmas.hu-n.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.