Lázár a Fideszre szabja a választási rendszert
"Lázár János benyújtotta a Fidesz új választójogi törvénytervezetét. Sajnos a nyári hónapokban már napvilágot látott javaslatok semmit nem puhultak, sőt ellenkezőleg, egy még inkább a Fideszre szabott változat kerül a parlament elé." - összegez a Véleményvezér.
Lázár a Fideszre szabja a választási rendszert

"Az új választási rendszer legfontosabb elemeit szinte mindenki ismerheti már a híradásokból: lényegében a győztes tényleg mindent visz. Akinek sikerül megnyernie a választást, az valószínűleg nemcsak többséget, hanem azonnal abszolút többséget is kap majd a parlamentben.

 

Ezzel a többségi modell felé elmozduló rendszerrel számos probléma van. Elsőként az, hogy ez a rendszer legfeljebb egy olyan országban lehetne csak igazságos, ahol óriásiak a regionális különbségek, amit csak hasonló választási szabályokkal lehetne kiegyensúlyozni. Jól ismert példa erre az angol választási rendszer; Magyarországon azonban ezek a regionális eltérések a valóságban eléggé jelentéktelenek.

 

Ezért aztán sajnos a Véleményvezér sem tud egy ilyen javaslat mögött más logikát látni, mint azt, hogy a Fidesz saját magára kívánja szabni a választási rendszert: hogy amennyiben sikerül megnyerniük a következő választást, újra kétharmaduk legyen és továbbra is bármit megtehessenek az országban." - fogalmaz a szerző az új rendszer legfontosabb hatalmi szempontjait tekintve, amely gondolatmenetet folytat is:

 

"A Fideszt nemcsak az nem zavarja, hogy ez a rendszer nyilvánvalóan részrehajló, hanem az sem, hogy adott esetben keményen vissza is üthet. Ugyanis akkor, ha a Fidesz nem nyerné meg a következő választást, a győztes ellenzéki formáció egy pillanat alatt olyan hatalomhoz juthatna, amivel a Nemzeti Együttműködés Rendszerét azonnal lebonthatná. Hatályon kívül helyezhetné a Fidesz megannyi emblematikus és megosztó intézkedését, nem is beszélve az új alkotmányról.

 

A mostani kormánytöbbség ráadásul azt is képtelen belátni, hogy minden olyan intézkedés, mint amilyen ez az új választójogi törvénytervezet is, csak egy újabb indok arra, hogy valamennyi nem-fideszes erő választási szövetséget hozzon létre Orbán Viktor és kormánya leváltására. Ahogy azt a nyáron az LMP már fölvetette, egy közös ellenzéki győzelem után a Fidesz intézkedéseit eltörölnék, majd pedig akár rögtön egy új választást írhatnának ki – immár ismét a régi szabályok szerint."

 

A konklúziót mindazonáltal sokan osztanák:

 

"Az elmúlt másfél év világosan bebizonyította, hogy Magyarország sajnos nem ilyen hely, és a kétharmados hatalommal a legkülönbözőbb módokon tud visszaélni a kormánypárt. Ezért mi sem tudunk egy olyan választási rendszert támogatni, mely ilyen aránytalan mértékben adna még nagyobb hatalmat a mindenkori győztes kezébe."

 

A teljes írást a Véleményvezér blogon olvashatja el.

 

Kép forrása: parlament.hu

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.