Külföldön dolgozó magyarok különadója: csak egy félreértés, ugye?
A szombathelyi polgármester és országgyűlési képviselő elismerte, hogy gondolkoznak rajta, Matolcsyék ezt tagadják. Egy ilyen adó borzasztóan igazságtalan lenne - írja a Véleményvezér blog.

Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium később kiadott egy kissé furcsa hivatalos cáfolatot, Szombathely KDNP-s polgármestere és országgyűlési képviselője nyilvánosan elismerte, hogy a kormány fontolóra vette egy új különadó bevezetését. Ezzel a „szolidaritási adóval" a külföldön dolgozó, ám magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok jövedelmét sújtanák.

 

Egy ilyen különadó bevezetésének a logikája teljesen érthető lenne. Hiszen a kormány olyan emberekre vetné azt ki, akik nem jelentenek komoly politikai erőt, mivel számarányuk elenyésző. Ráadásul mivel külföldön élnek, sokan közülük egyébként sem vennének részt a magyar választásokon. És az sem utolsó politikai szempont, hogy ez az adó túlnyomó többségében olyanokat sújtana, akik a magyar átlagnál jobban vagy jelentősen jobban keresnek.

 

A fenti politikai logikával szemben azonban olyan ellenérvek állnak, melyek miatt egy ilyen sarc egészen egyszerűen vállalhatatlan lenne.

 

Magyarország több mint ötven állammal kötött már a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Ezeknek éppen az a lényege, hogy rendezzék az olyan helyzeteket, amikor az egyik állam állampolgára egy másikban dolgozik vagy szerez onnan valamilyen jövedelmet. Az ilyen esetekben az egyezmények mondják ki, hogy melyik állam és hogyan adóztathat. Miként az ilyen nemzetközi szerződések címéből is kiderül, ezekkel pont azt kívánják elkerülni, hogy ha valakinek a jövedelmét az egyik állam már megadóztatta, akkor a másik állam ezt már ne tehesse meg.

 

A kormánynak ezeket kellene valahogyan megkerülnie, ha további sarcot akarna kivetni a külföldön dolgozó magyarokra. Miként korábban a különadókat is „válságadónak" nevezték, valószínűleg ebben az esetben is valamilyen kommunikációs eszköz bevetésével és egy új jogcím kitalálásával („szolidaritási adó") érnék el, hogy a nemzetközi egyezményeket ne sértsék meg nyíltan.

 

Azonban bármit is tennének, az biztosan kijelenthető, hogy a szóban forgó egyezmények céljával, szellemiségével minden hasonló lépés világosan szembemegy.

 

A teljes cikket a Véleményvezér blogon olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.