Kötelező szavazást akar a Szocialista Párt
A rendszerváltás előtti évtizedekben Magyarországon választani nem volt kötelező, de a részvételt „erősen ajánlották”. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke szerdán arról beszélt, hogy a szocialista párt minden szavazóképes állampolgár számára kötelezővé tenné a szavazást, de nem büntetné a távolmaradókat, legfeljebb kedvezményeket vonna el - írja az Index.
Kötelező szavazást akar a Szocialista Párt

A Földön jelenleg 23 olyan ország van, ahol kötelező szavazni, és ezek közül tízben büntetés is jár a távolmaradásért. Kötelező választást szeretne az MSZP, de csak a részvételt írnák elő, a pártválasztást nem, így szerintük senkinek nem sérülne a lelkiismereti szabadsága, mert érvénytelenül is lehetne szavazni. A választásoktól való távolmaradást nem sújtanák pénzbírsággal, ösztönzők bevezetését viszont elképzelhetőnek tartják. Lehetséges példaként a kis mértékű adójóváírást vagy az adókedvezményt említették.   

 

Javaslatuk melletti érvként a szocialista politikus említette a legutóbbi parlamenti választást is, amikor a Fidesz-KDNP a nyolcmillió választásra jogosult közül 2,7 millió szavazatát begyűjtve jutott kétharmados többséghez.

 

A kezdeményezésről Molnár Zsolt országgyűlési képviselő beszélt a szocialisták szerdai elnökségi ülése után. Javaslatukat az előzetes regisztráció bevezetésével állította szembe, mondván, hogy a Fidesz saját érdekeinek megfelelő terve a demokrácia leépítéseként és a cenzus bevezetéseként is értelmezhető. 

 

Az MSZP budapesti elnöke szerint a kötelező választási részvétel előírása növeli a kormányok legitimációját, a demokratikus intézményrendszerbe vetett hitet és a választói tudatosságot, ahogy ezt nemzetközi példák is bizonyítják. Molnár elsősorban Belgiumot, Luxemburgot, és Ausztráliát emelte ki, de Cipruson és korábban Görögországban is kötelező volt a választásokon a részvétel. Ezekben az országokban eltérő a szankciórendszer: van, ahol közérdekű munkát szabnak ki arra, aki nem megy el szavazni, máshol jelképes vagy nagyobb pénzbüntetéssel sújtják a választástól távol maradókat. 

 

A teljes cikk elolvasható az Indexen.

 

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    +    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.