Kinek szól a mesekönyv?
Feltehetően a külföldi befektetők alaposan megcsappant bizalmát kívánta helyreállítani a Matolcsy György nevével fémjelzett Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amikor - angol nyelven - elküldte külföldi elemzőknek 276 oldalas összefoglalóját arról, mit is tett a második Orbán-kormány az elmúlt másfél évben úgymond Magyarország gazdasági felemelkedése érdekében, és milyen tervei vannak - írja a Népszava Online.

A tárca ezzel beváltotta Cséfalvay Zoltán államtitkár kívánságát, hogy "új sztori kell."

 

Már a nemzetgazdasági tárca vezetői előtt is nyilvánvalóvá vált, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel folytatandó tárgyalások megkezdésének elhúzódása miatt elkerülhetetlen megkísérelni a tovaszállt bizalom helyreállítását. A 276 oldalas vaskos Nagy Reformkönyv, amelyet a külföldi elemzőknek elküldött a nemzetgazdasági tárca, azonban továbbra sem szakít az unortodox gazdaságpolitika dicséretével, a nemzetközi együttműködés helyett továbbra is a magyar sajátosságokra és erőforrásokra épülő gazdasági stratégia célkitűzéseiről beszél, és nem mond le az ábrándról, hogy az eddigi és a jelenleg is folyó átszervezések eredményeként a válság utáni években Magyarország Európa legversenyképesebb gazdasági környezetet biztosító országa legyen.

 

"A következő időszak a növekedésről szól, amelynek középpontjában a hazai gazdaság motorjainak beindítása áll annak érdekében, hogy a kormányprogramban vállalt gazdaságpolitikai célok megvalósíthatók, és az államháztartás egyensúlyi helyzete hosszú távon is biztosított legyen" - olvashatjuk a Nagy Reformkönyben. Azt, hogy ez milyen ingatag lábakon áll, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nemzetgazdasági tárca lapunk érdeklődésére, hol is tart a Növekedési Terv, a következő, minden konkrétumot nélkülöző választ adta: "A Magyar Növekedési Terv modellszámításokkal és adatbázisokkal történő bővítése folyamatban van. A Tervről a kormány dönt majd.Ennek során meghatározza a végrehajtás kereteit, a határidőket, és azt is, hogy a dokumentumban szereplő lépéseket milyen módon kell végrehajtani." A Tervet még december végén jelentette be Matolcsy György, a jelek szerint ennél sokkal több nem történt. Feltehetően a József nádor téren még nem döntötték el, hogy milyen célt is szolgáljon ez a terv, és mi legyen ezek után a Széll Kálmán Tervvel. Fussanak-e egymás mellett párhuzamosan, ami kommunikációs szempontból korántsem szerencsés, vagy a Széll Kálmán Tervről mondják-e ki, hogy sikeresen befejeződött, és átadja a helyét valami újnak, lelkesítőbbnek.

 

A teljes cikket a Népszava Online-on olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    +    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.