Kicsi bors Európában
Az uniós választás arról szól, európai Magyarországot akarunk-e, vagy Fidesz-világot. A Fidesz a kampány finisében egyetlen lecsupaszított üzenetet küld a választóinak: Csak a Fidesz. Ezzel az uniós kampányt szimplán belpolitikai kérdéssé tette, ami kampányfogásnak nem rossz, ám azt is elárulja, milyen kevéssé érdeklik az Európa előtt álló társadalmi kihívások és ezek hatása az országra.
Kicsi bors Európában

Magyarország tíz éve az Unió tagja, paradox módon mégis csatlakozásunk óta vált a kontinens mind idegenebbé a jobboldalnak köszönhetően, amely következetesen szembeállítja a magyarság és az európaiság kérdését egymással. Mintha nem lehetnénk egyszerre magyarok és európaiak, s mintha a kettős identitás valamiféle szégyen lenne. A Fidesz Európát olyan önmagába záruló, monolit tömbnek képzeli, amilyennek saját választói táborát is hinni szeretné. A miniszterelnök egy képzeletbeli, bevehetetlen Európa-várral szemben vívja szabadságharcát, s követel tiszteletet kicsiny, de büszke nemzete számára.

 

S nem veszi észre, hogy a "kicsi a bors, de erős" politikát legfeljebb megmosolyogják Brüsszelben, ahol minden tagállamot kölcsönös tisztelet illet meg, amíg betartja az uniós szerződéseket. Miért is tennének kivételt bárkivel? Itthon pedig azt kérdezzük: ki és miként herdálta el az országunk iránti tiszteletet, amit a csatlakozáskor már kivívtunk, hogy azt most követelni kell? S vajon jót tesz-e a permanens harc az országnak, mely fejlesztési pénzei kilencvenhét százalékát uniós forrásokból kapja? S valóban az a választás tétje, hogy meg tudjuk-e védeni a rezsiharcot, a pálinkafőzést és a magyar akácot az Unióban, vagy ennél azért valamivel többről van szó?

 

Ma Európa számára a legnagyobb kihívást a szélsőjobb előretörése jelenti, amely anakronisztikus európaiságot, idegengyűlöletet és kirekesztő nacionalizmust hirdet. A mélyebb integrációra törekvő Európa küzd az Európa-ellenességgel, a nyitottság politikája a bezárkózás politikájával, a szabadság a rendpártisággal.

 

Ez azonban hosszú és keserves küzdelem lesz, mert Európa súlyos válságot él át, amire a szélsőjobb mindenhol ügyesen rájátszik. Szerencsére a válságok mindig magukban hordozzák a megújulás lehetőségét, s Európa vezető politikusai tudják ezt, ezért nem csupán siránkoznak, hanem igyekeznek megoldásokat találni a várható veszélyek kivédésére. Az európai szociáldemokratáknak és a mérsékelt jobbközépnek van erkölcsi ereje és bátorsága szembeszállni mind a válsággal, mind pedig a válságot kihasználó szélsőjobbal is. S remélhetőleg lesz bennük annyi bölcsesség, szolidaritás és akarat, hogy ezt sikerrel tegyék.

 

A teljes írás a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    +    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.