Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Kiábrándító adatok: ennyire keveset keresnek a magyarok...

MSZP  ─   Vélemény  ─   2016. december 21. 09:19   ─   2022. október 20. 08:20

Kiábrándító adatok: ennyire keveset keresnek a magyarok...
Az Eurostat december elején publikálta a 2014-es mediánbéreket bemutató listáját, amely alapján ismét bebizonyosodott, hogy a magyar bérek jócskán le vannak maradva a nyugat-európai bérekhez viszonyítva. De még a hasonló fejlettségű országok között sem állunk túl jól, a vizsgált 26 országból csupán 4 országot tudtunk megelőzni.Az egy munkaórára jutó mediánkereset 2014-ben Magyarországon 3,6 euró volt, miközben az uniós átlag ennek majdnem négyszerese, azaz 13,2 euró. Ha vásárlóerő-paritás alapján nézzük az adatokat, akkor sem teljesítünk sokkal jobban. A vizsgált 26 országból a 21. helyen szerepel Magyarország, tehát abban sem lehet bízni, hogy relatíve olcsóbb lenne minden Magyarországon. Az összevetésből jól látható, hogy hiába indult meg az elmúlt években jelentő bérfejlesztés az országban, az csupán arra elegendő, hogy mérsékelje a lemaradásunkat, arról pedig beszélni sem érdemes, mikor zárkózunk fel a nyugati bérekhez. 

 

Nagyon alacsony a mediánkereset

Az Eurostat által nem rég publikált lista tökéletesen megmutatja, hogy a magyar bérek mennyire alacsonyak összevetve az uniós átlaggal. 2014-ben az egy munkaórára jutó mediánkereset Magyarországon 3,6 euró volt, miközben az uniós átlag ennek majdnem négyszerese, 13,2 euró. A különbség csak nagyon minimális mértékben mérséklődött az elmúlt másfél évben. A mediánbér azt mutatja meg, hogy mekkora a középső kereset, azaz efelett és ezalatt ugyanannyi dolgozó keres többet, vagy kevesebbet. Ha sorba állítanánk a dolgozókat, akkor ez lenne a középső kereset. A magyar foglalkoztatottak fele még ezt az 3,6 eurót sem kereste meg óránként 2014-ben, így az ő helyzetük még inkább kiábrándító. A vizsgált 26 uniós országban a mediánkereset csak Bulgáriában, Romániában, Lettországban és Litvániában alacsonyabb, tehát a közvetlen versenytársaink többsége előz minket. Szlovákiában 10 évvel ezelőtt például még alacsonyabb voltak az bérek mint Magyarországon, most az óránkénti mediánkereset majdnem 1 euróval több. 

Ha vásárlóerő paritáson nézzük az adatokat sem jobb a helyzet. Itt az összesített listán csak egy helyet tud javítani Magyarország. Ez a lista azt mutatja meg, hogy egyetlen egy óra munkával mennyi mindent tudna megvásárolni egy magyar munkavállaló. Magyarországon ez az érték 6,5 PPS, Szlovákiában szintén ennyi, Lengyelországban 7,4 PPS, Csehországban 7 PPS, de például a nem Unió tag Montenegróban 6,9 PPS. 

Dolgozói szegénység

 

Az Eurostat is megvizsgálta, hogy a tagországokban hányan dolgoztak 2014-ben a medián órabér kétharmadánál kevesebb bérért, Magyarországon ez az adat 17,8 százalék volt, ami kicsivel rosszabb, mint az uniós átlag. Ez azt jelenti, hogy körülbelül minden hatodik magyar munkavállaló órabére kevesebb mint 2,4 euró volt, ami körülbelül bruttó 132 forintnak felelt meg. Jómódúnak már azok sem mondhatóak, akik a mediánkereset alatt keresnek (többségük épphogy csak ki tud jönni hónapról hónapra), de a dolgozói szegénység abszolút mélypontja az a szint, ahol még a mediánkereset kétharmadát sem keresik meg a munkavállalók. De uniós összehasonlításban azok sem örülhetnek, akik a medián órabérnél többet keresnek, mivel aki Magyarországon relatíve jómódúnak számít, az Nyugat-Európában minden szempontból szegénynek számítana (hacsak oda nem megy dolgozni négy-ötszörös bérért). 

A teljes írásért kattintson a Ténytár blogra.