Kettős Mérce: Orbán csak a demokrácia szolgája
Két kiváló mondatott mondott Orbán Viktor, olyanokat, amelyek kicsit átalakítják azt, amit Orbán demokrácia-felfogásáról gondoltunk eddig. Már nincs centrális erőtér, a demokrácia nem a jólét forrása, hanem egy módszer az erő kifejezésére, amely elhozza a Kánaánt. Igazából nem tudjuk eldönteni, hogy ez Szálasihoz, vagy Rákosihoz van-e közelebb.
Kettős Mérce: Orbán csak a demokrácia szolgája

Nem szeretjük „a demokrácia vége” jellegű kiáltozásokat, nem kívánjuk bebizonyítani, hogy Orbán antidemokrata, mert aki kicsit is értelmes és ezt a két idézetet elolvassa, látja, hogy az. Nem kell ehhez rosszindulatúnak lenni, bal vagy jobboldalinak, csak olvasni kell. És itt nem arra gondolunk, hogy Viktor leírta a demokrácia helyett kifejezést, ez akár egy elszólás is lehet. Orbán a két idézetben egyetlen egy dolgot adott fel, a népszuverenitást, helyére pedig az erőt emelte fel. Azt adta fel, hogy ő egy választott politikus, azt a rendszert adta fel, amely őt hatalomra jutatta, és azokat az embereket hagyta cserben, akik őt hatalomra jutatták. Pedig őket nem nézheti le, és nem tekintheti őket egyfajta „állomásnak”.

Orbán Viktor nem döntheti el, mi a nép akarata. Orbán Viktor nem maga a nép. Orbán Viktor képviseli a nép bizonyos százalékát, és ha kakast is szarik, ez akkor is így marad. Orbán Viktor nem arra kapott felhatalmazást, hogy elgondolkodjon egy, a demokráciától eltérő útról, és más módszerről, mint a konszenzualitás. Legfőképp pedig nem minősítheti azt a népet, amelyet vezetni akarna, mert akkor rosszabb lesz, mint azok a képzelt, Magyarországot utáló IMF-es és EU-s emberekék, akikről Orbán szeretné, ha léteznének.

 

A teljes bejegyzés elolvasható a Kettős Mérce blogon.
 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    -    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.