Kettős adóztatást vezetne be a kormány
A megszorítások jegyében, a külföldi jövedelmek megadóztatását tűzte ki célul a Fidesz. A probléma mindössze annyi, hogy a kettős adóztatás rendszerét szigorúan tiltja az Európai Unió - írja az Egyenlítő blog.

Az uniós szankciót megkerülve, szolidaritási adó néven vetnék ki az új adót.  Magyarországon jelenleg már létezik egy hasonló adótípus, amelyet a magasabb jövedelmű háztartások fizetnek, kompenzálva az egykulcsos adó miatt kialakult, egyre növekvő társadalmi rés növekedését. A Fidesz így próbálta feledtetni az új adórendszer súlyos hibáit. A magyar adórendszer emiatt csak kvázi egykulcsos. Valójában még mindig kétkulcsos, mondjon bármit is a kormány.

 

Most a különböző adónemek azonos néven való „futtatásával" próbálja a Fidesz kijátszani az unió hatályos testületeit. Információink szerint azokkal fizettetnék meg az új adót, akiknek a családja hazai közszolgáltatásokat vesz igénybe. Egy külföldön dolgozó családtag gyermekei például csak akkor járhatnának óvodába, vagy iskolába, ha az apuka/anyuka kifizeti a szolidaritási adót. Úgy tudjuk a kettős adóztatás kikerülése miatt az is felmerült, hogy nem adóként, hanem "közszolgáltatási hozzájárulás" címén fizettetnék meg az új kötelezettséget. Még mindig nem tanulták meg, hogy ennyire nem érdemes hülyének nézni nyugati szomszédainkat.  Bármilyen jogcímen is vezetnének be adót a külföldön munkát vállaló lakosságra, hamar kiderülne a turpisság.

 

Leginkább az Ausztriával határos megyék lakosai lehetnek érintettek az ügyben. Győr-Moson-Sopron és Vas megyéből nagyon sokan járnak ki dolgozni a határon túlra. Ha csak minimálbért keresnek, akkor is megéri ingázni és vállalni az utazási költséget, plusz az időfaktorból származó szabadidő veszteséget, mert így is jóval magasabb jövedelemhez juthatnak, mintha Magyarországon vállalnának munkát. Egységes minimálbér nem létezik Ausztriában, ez ágazatonként és tartományonként eltér, és az évente megújuló kollektív szerződésekben határozzák meg a mértékét. Idén körülbelül 2 százalékkal nőhet az ottani minimálbér. A kollektív szerződésben foglaltak azonos súllyal vonatkoznak minden Ausztriában foglalkoztatott emberre. A kollektív szerződés nem csak a minimálbér mértékét tartalmazza, hanem a szabadságok számát, illetve 13.-14. havi fizetés lehetőségét is.

 

Nem véletlen, hogy a Fidesz a külföldön munkát vállalókat nézte ki, mint legújabb megsarcolandó célpontot – különösen a nyugat-magyarországi lakosságot. Már nem tudják, honnan vonjanak el pénzt, ezért az EU-t kijátszva próbálnak olyan bevételi forráshoz jutni, amely teljesen jogellenes. A cél azoknak a magyar lakosoknak a megadóztatása, akik Ausztriában dolgoznak minimálbérért, és mindösszesen 1,5 eurót fizetnek havi szja gyanánt. Erről azonban nem ők tehetnek, ráadásul a mindenkori kormányok elfogadták és ratifikálták a kettős adóztatás elkerülését célzó megállapodásokat. A kormány most ezt próbálja felrúgni.

A teljes cikket az Egyenlítő blogon olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    -    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.