Kelet-Magyarország sorsa
"Az, hogy 2014 az MSZP-ről szól-e az elkövetkező 2-2,5 év munkáján múlik" - jelentette ki Gúr Nándor az MSZP nyírbátori részországgyűlésén.

"Mesterházy Attila vitanyitó előadása során emlékeztetett, az MSZP frakciója nem véletlenül választotta Kelet-Magyarországot országjárásának legújabb állomásaként: a kormány lemondott az ország keleti részéről és annak lakóiról." - olvasható az mszp.hu-n amely folytatta a pártelnök szavainak tolmácsolását:

 

"A térség komplex problémái komplex megoldást kívánnak. Az elmúlt 20-21 évben sokasodtak a nehézségek, és bár a szocialista kormányok tettek ezek ellen, parlamenti ciklusokon átívelő, átfogó programokra van szükség a helyzet javítása érdekében. Már az jó esetnek minősül, ha az Orbán-kormány egy korábbi, szocialisták által kezdett programot végigvisz, de új programokat nem indítanak, nem is keresnek megoldást – emlékeztetett az MSZP frakcióvezetője.

 

Az ország észak-keleti részében a munkanélküliség 18-20 százalék körül mozog, ezért különösen fontos a munkahelyteremtés. Az új közmunkaprogram csupán statisztikák javítására jó, valós megoldást nem kínál, sőt az új szisztéma ront az emberek helyzetén. A kormány a helyi gazdaság élénkítéséért sem tesz semmit, ahogy az ígéreteivel szemben a közbiztonság sem javult, és nincs minden településen rendőr – mondta Mesterházy Attila."

 

A térség problémáit még közelebbről ismerő Balla Jánosné nyírbátori polgármester az elmúlt időszak tapasztalataira fókuszált előadásában.

 

"Az MSZP sikeres programjait a Fidesz leépítette, és nem teremtett a helyébe semmit. 2,7 milliárdot hozott volna a korábbi program a térségbe, ebből azonban csak a fele fog megvalósulni, de ezt a felét is „sajátjukként” adnak át."

 

„amit saját erőből például a tűzoltóságunkba betettünk, hirtelen elvész. Óvodáinkat, iskoláinkat felújítottuk, erre most elveszik. Aki gondos gazdaként előre tervezve fejlesztett, azt most a kormányzat bünteti. Nemcsak igazságtalan, de teljesen hibás példamutatást jelent ez a szemlélet.” - mondta a szabolcsi város vezetője.

 

Az egyik legnagyobb probléma mindazonáltal a foglalkoztatás, például elmondható, hogy "ma Nyírbátorban 10%-os (van olyan település a térségben, ahol 80%-os) a munkanélküliség, ami korábban sosem volt jellemző. Ennek megszüntetését a képzés oldhatná meg, de a szakképzés leépítése ezt szinte teljesen kizárja."

 

Összegzésében mindazonáltal optimista volt Balla Jánosné:

 

"Szükség van egy új szemlélet megjelenítésére, annak felmutatására, hogyan lehet jobban vezetni egy országot. Erre ad jó példát ez a mostani részországgyűlés, amely, remélem, egy új fordulat kezdetét jelenti a térség számára."

 

A foglalkoztatásról beszélt Gúr Nándor a szocialisták foglalkoztatási szakpolitikusa is:

 

"az ígért egymillió új munkahely nem jött létre, sőt az Orbán-kormány elmúlt másfél évében 80-100 ezren vesztették el állásukat. Radikális adócsökkentést csak saját maguk részére hoztak, a közbiztonság pedig nem javult. Itt az ideje, hogy távozzanak."

 

"Cigánykérdés nincs, létezik viszont a mélyszegénység kérdése – mondta a képviselő. A kérdéssel foglalkozni kell, nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Segítő kezet kell nyújtani, ám ezzel párhuzamosan tudatni kell a kötelezettségeket is."

 

Összegzésként Gúr is a jövőbe tekintett:

 

"Minden családban legalább egy embenek dolgoznia kell! Csak így lehet elérni, hogy iskolába járjanak a gyerekek, akik számára így lehetőséggé válik a kitörés."

 

A teljes tudósítást az mszp.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.