Katasztrófa-költségvetés
"Nincs ok a kíméletes kifejezésekre: ez a költségvetés katasztrofális, megvalósulása pedig társadalmi és gazdasági katasztrófához vezet majd." - írja Mesterházy Attila a hét politikai eseményeit kommentáló írásában.
Katasztrófa-költségvetés

Az MSZP elnöke e heti írásában a költségvetési politikát, azon belül annak elvi és szakmai oldalát egyaránt bírálta:

 

"Politikusként nem vagyok híve az erős kifejezéseknek és a szuperlativusoknak: ha túl gyakran használjuk ezeket, akkor elkopnak, hiteltelenné válnak. A 2012-es költségvetés kapcsán azonban csak a markáns fogalmazásnak van értelme, ha pontosan ki szeretnénk fejezni a lényeget. Ez a költségvetés ugyanis sajátságos keveréke a dilettantizmusnak és Magyarország elszegényítésének. A jövő évi költségvetés katasztrofális pályára állítja az ország egészét és a háztartások döntő többségét." - írja Mesterházy az mszp.hu-n, később megindokolva meglehetősen sarkos véleményét.

 

"Nem lesz 1,5 százalékos gazdasági növekedés, amelynek "konzervatív" becslésére épül az összes többi szám. Mértékadó gazdasági műhelyek, jobboldaliak is, 1,5 százalékos visszaesés és félszázalékos növekedés közé teszik a magyar gazdaság 2012-es teljesítményét. A leállás, sőt a recesszió reális veszélyének egyik fő oka maga a költségvetés, amely megdönti a hazai megszorítási rekordot.

 

Az infláció magasabb lehet a tervezettnél. Az árfolyamok hetek óta a büdzsé becslése felett lebegnek. Az Állami Számvevőszék - melynek elnökét nehéz volna Fidesz-ellenességgel vádolni - közel 400 milliárd forintnyi megtakarításról állapította meg, hogy a forrása ismeretlen. Lefordítom: a nemzetgazdasági tárca tervezési módszere a hasraütés."

 

Az elvi problémák pedig ennél is világosabbak:

 

"A kormány kiindulópontja ugyanis az egykulcsos adórendszer, amely a magas jövedelműeknek kedvez, s amelyet azon melegében megfejelt a szintén felfelé osztó adókedvezménnyel. Annak érdekében, hogy a költségvetésből ily módon kieső pénzt vissza lehessen pótolni, megszünteti az adójóváírást, amivel a Fidesz óriási pofont ken le az alacsony és átlagos jövedelműeknek. Aztán, hogy ezt kompenzálja, felemeli a minimálbért, amit támogatnánk is, ha nem tudnánk, hogy a minimálbéremelés és az adórendszer tragikus kombinációjával az érintettek legfeljebb a pénzüknél maradnak, de sokan még így is veszíteni fognak." - olvasható az MSZP honlapján.

 

A teljes írást az mszp.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    +    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.