Kádár János kivégzi Koppányt, a polgári körök tiltakoznak
A kényes ízlésű polgári közönség persze nem emiatt tiltakozik, hanem azért, mert a címszereplő nem öltözött megfelelően a kivégzéshez. Mindeközben az élpolitológus a magyar irodalommal ismerkedik.
Kádár János kivégzi Koppányt, a polgári körök tiltakoznak

Én Fricz Tamásnál adtam föl. Eddig sikerrel álltam ellent, hogy kommentáljam az „István, a király” sokadik fölújítását követő nemzeti elmebajt. Már megszoktam, hogy ez a természetes állapotunk, mondhatni éghajlati viszonyainkhoz tartozik. Nem érintett a téma, még Alföldi rendezése se érdekelt, pedig az általában szokott.

 

Rezignáltam figyeltem, ahogy napok óta tombol az alsó tagozat: meg van gyalázva a nemzet, szemen köpve a történelem! István farmerban? Papok napszemüvegben? Oszkó a WizzAirben?

 

Érthetetlen!

 

Valóban az, legalábbis szerencsésebb kultúrnépek tagjainak nehezen tudnánk elmagyarázni, hogy mi folyik itt. Mert hülyék ugyan mindenütt vannak, de aligha robban ki abból országos méretű botrány, ha London számtalan színházának valamelyikében a rendező pólóban játszatja Shakespeare-t, és kedvére értelmezgeti a királydrámákat. Megjegyzem, maga a felelőtlen szerző se nagyon törődött a történelmi hűséggel vagy a nemzeti mitológiával, sokkal jobban izgatta a cselekmény meg a jellemek formálódása.

 

Ám jó ideje tudom, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében minden máshogy van; emitt a művészieskedő szabadosságnak és szubjektív megközelítésnek, no, meg az ideológiai elhajlásnak és a „román” népnév tetszőleges mennyiségű emlegetésének tűrésének tiltását messzemenőkig támogatják. A pártsajtó és az illetékesek pontosan tudják, hogy hol a helye az alkotóknak, az előadóknak és a közönségnek.

 

Azt nem tudják, hogy hol az ő helyük.

 

Nálunk az a módi, hogy a legilletékesebb, a kulturális elhárítás vezetője, Balog Zoltán személyesen megy eligazítást tartani a Nemzeti Színház évadnyitó ülésére, ahol kifejti nézeteit a művészek feladatáról. Szegény Arisztotelész, Lessing, József Attila vagy Lyotard! Éveket, évtizedeket gyötrődtek a művészet célja és értelme fölött merengve, pedig ha jobb korban születnek, csak meg kellett volna kérdezniük Balog minisztert. Esetleg nemzeti teátrumunk új igazgatóját.

 

A folytatás a hvg.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.