József Attila ne tűnjön el hirtelen!
"A Parlament előtt tőlem elférhetne Andrássy Gyula és Tisza István szobra is, de miért kell emiatt a helyükön meglévő szobrokat kirakni? Miért kell József Attilát és Károlyi Mihályt elvitetni a térről? Miért kell a szoboreltávolítással Rákosi Mátyásék nyomdokába lépni?" - írja az Egyenlítő blog szerzője a Kossuth Lajos tér átrendezése kapcsán.
József Attila ne tűnjön el hirtelen!

A cikk szerzője egyszerre állít emléket a XX. századi magyar irodalom meghatározó alakjának, és emeli ki a mostani tervezetek jövőre ható jelentőségét is:

 

"Értem, hogy a Fidesz szívesen átrendezné a Kossuth teret, hogy lehetőleg ne tudjon ott más tüntetni. Foglalták a teret fél évig kiállítással, így meg végképp meg lehet oldani, hogy a parkosított téren ne szabadjon tüntetni. De miért kell ehhez az egyik legnagyobb költő szobrát eltüntetni onnan?

 

Remélem, nem az a bajuk, hogy József Attila költészetében mindig az elesettek mellett állt. Hogy nem szenvedhette a Horthy-rendszer tekintélyelvű és sokszor álszent világát. Azt a világot, amit a korai Fidesz is megvetett, s amit ma Orbán Viktor egyre nagyobb csodálattal néz. Pedig, mit is mondott akkoriban a Horthy-nosztalgiáról a Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa, Bayer Zsolt? "Sírnak a parasztért – és eltemetik Horthyt, nagy pompával, könnyek között. Hát hazudnak. Minden szavuk hazugság." Akkoriban nem tiltakozott a Fidesz Hofi megállapítása ellen sem a Horthy-újratemetésről: Szép volt és sokan voltak. Sokkal többen lettek volna, csak még nem érkeztek meg a Don-kanyarból."

 

A teljes írás az Egyenlítő blogon olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    +    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.