Itt a pedagógus béremelés ultra light
Bár az őszi parlamenti ülésszak csak szeptember 9-én kezdődik, rendkívüli ülést tartanak a T. Házban. A hivatalos ok „a pedagógus-béremelés kiterjesztése” és annak törvényi garanciája.
Itt a pedagógus béremelés ultra light

Azonban ebből a két állításból csak az első igaz, mert a benyújtott törvénymódosító javaslat a pedagógiai szakszolgálatok és a gyermekvédelmi intézmények dolgozóira is kiterjeszti az életpályamodellt. A béremelésre pedig eddig is volt törvényi garancia.

 

A rendkívüli ülés igazi oka, hogy meg kell változtatni a 2011 decemberében elfogadott köznevelési törvényt, mert nem tudják teljesíteni az abban foglalt béremelést a hiánycél átlépése nélkül. A módosítást két nap alatt végrehajtani csak akkor lehet, ha a parlament eltér a Házszabálytól, amelyhez négyötödös többségre, vagyis az ellenzék támogatására is szükség van. Ha az ellenzék akadékoskodna, akkor a ciklusban bevezetett kivételes sürgős tárgyalásba vétellel a képviselők kétharmada is elég lehet a módosításhoz.

 

A pedagógusok alapilletménye 2013. szeptember 1-jétől átlagosan 34 százalékkal , s ezt követően további négy éven keresztül, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés. Garancia a folytatásra azonban nincs: minden évben a költségvetési mozgástér figyelembe vételével határozhatja meg a kormány, hogy van-e forrás a folytatásra.

 

De szeptembertől nemcsak a fizetés emelkedik, hanem annak kiszámítási módja is. Elvesznek bizonyos pótlékokat, nem lesz túlórapénz és helyettesítési díj sem és a kötelező óraszámok is nőnek. Így az emelés mellett a tanárok munkaterhe is nőhet. Viszont lehet, hogy így a fizetésük mégsem...

 

Az írást teljes terjedelmében a Ténytár blogon olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.