Íme Matolcsy legújabb fantazmagóriája
Orbán Viktor jobbkeze szeret nagyot mondani és rajong a szép, kerek számokért. Legutóbbi nyilatkozatában ismét egymillió új munkahelyet ígért 2020-ig, amire szükség lesz a külföldön dolgozó, szerinte félmillió kitűnő munkaerő visszacsábításához. Mindezzel csupán az a baj, hogy mind a számok, mind pedig a szándék távol állnak a realitásoktól.
Íme Matolcsy legújabb fantazmagóriája

Matolcsy Györgynél örök kérdés, komolyan gondolja-e amit mond, vagy tudatosan, manipulálási szándékkal mond a valósággal köszönő viszonyban sem lévő dolgokat. Félő, hogy az első verzió az igaz, mert különben nem hangoztatna többször is nyilvánvaló butaságokat, tartana attól, hogy szakmailag teljesen amortizálja magát. Úgy tűnik, valóban jórészt hiszi is, amit mond, saját álomvilágában él, ahol sem a tények, sem a valós lehetőségek nem zavarják. Ha ebből indulunk ki, rájövünk, hogy meghökkentő gondolatai szinte koherens rendszerré állnak össze, amelynek elemei összefüggnek egymással, bármennyire is távol állnak a reális világtól. Ezzel önmagában nem is lenne gond, vannak fantaszták is, csak nem lenne szabad hatalmat, sőt egy ország gazdasági irányítását adni a kezükbe.

 

A miniszter gondolatainak belső logikai összefüggéseit jól példázzák az elmúlt napok nyilatkozatai. A hét elején azt a már ismert tervét adta elő, hogy 2025-ig meg kell duplázni a magyar GDP-t. Egyszerű kalkulációval kiszámítható, hogy ehhez a tavalyi csökkenés és az idei stagnálás után 2014-től éves átlagban legalább 6 százalékos növekedésre van szükség, amire nem csak nálunk, de a fejlett világban sem volt soha példa. Ráadásul szakértők egybehangzóan 1-1,5 százalékra teszik a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciálját, a későbbi gyorsuláshoz is a körülmények alapvető változására lenne szükség.

 

Az írás folytatását a 168 Óra Online-on olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.