Így képzeli el Orbán az ország jövőjét
Sajátos világképről árulkodtak Orbán Viktor legutóbbi előadásai arról, mi az egyedi magyar recept arra, hogy az ország sikeres legyen és szebb jövőt építsen. A legijesztőbb az, ha az elmondottakat tényleg komolyan gondolja, mert a valóságtól való elrugaszkodás és a küldetéstudat együttese azt a meggyőződést táplálja benne, hogy bármilyen eszközt bevethet céljai eléréséhez.
Így képzeli el Orbán az ország jövőjét

Ha bárki azt gondolná, hogy Orbán Viktort a kétharmados parlamenti többséggel a háta mögött csak a gátlástalan hatalomépítés és zsákmányszerzés vezeti, nagyot téved. A Fidesz politikai metamorfózisát tekintve korábban valóban ez lehetett a fő cél, de az utóbbi években egyre inkább eszközzé válik ahhoz, hogy a pártvezér saját vízióinak megfelelően alakítsák át az országot. Nehéz megmondani, hogy ez az erőszakos küldetéstudat kezdettől fogva Orbán fejében volt-e, vagy csak fokozatosan vált-e saját populizmusa rabjává. Vélhetően mindkettőnek része volt abban, amit ma látunk és tapasztalunk, a demagóg nemzeti szólamoktól kezdve az anakronista múltidézésen keresztül a diktátori mentalitásig.

 

Orbán megnyilvánulásai 2010 óta egyre inkább súlyosan torzult értékrendet és a realitásoktól való távolodást tükrözik. Ebben minden bizonnyal jelentős szerepe van annak, hogy a sikerpropaganda ellenére kormányzása kudarcok sorozata, és ő nehezen dolgozza fel, hogy nem úgy alakul minden, ahogy ő akarja. Az ő személyes célja az, hogy korszakos államférfiként vonuljon be a történelembe, és ehhez sikerekre van szüksége. Ha ezeket a valóság nem igazolja vissza, gyárt magának egy alternatív valóságképet, unortodox világot, amelyben az eddigi törvényszerűségek nem érvényesek, és ahol csupán erőből mindent meg lehet változtatni. Ez nem más, mint voluntarista akarnokság, amelyre már számos példát láttunk a történelemben, és bizony mind gyászos véget ért.Különösen önleleplező volt, amit a kormányfő a napokban Londonban mondott: Magyarországot laboratóriumnak tekinti, ahol egyedi eszközökkel próbálkoznak, más úton akarnak járni, mint az unió többi állama. Ebben az a megdöbbentő, hogy büszkén vállalja, kísérletezik egy országgal és egy néppel, anélkül, hogy erre az neki felhatalmazást adott volna. Hiába hivatkozik a kétharmados legitimitásra, a választási programjukban 2010-ben egy árva szó sem volt az azóta tett unortodox lépésekről, arról, hogy kísérleti egereknek fogja tekinteni az állandóan emlegetett embereket.

 

Az írás a 168 Óra Online-on folytatódik.

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.