HVG.hu vélemény: Fagyjál meg, ahol akarsz!
Már hogy tisztázzuk a szavak mögötti valódi jelentést: az "állampolgárok" nem az állam afféle alattvalói, egy gépköztársasági királyság tányérnyalói és udvaroncai; nem az állam "ad kenyeret" a kezükbe – éppen hogy ők adják oda az államnak munkaerejüket, jövedelmük egy nagy (és egyre nagyobb) részét, tulajdonképpen – most mit szépítgessük – az életük vissza nem téríthető adagjait;
HVG.hu vélemény: Fagyjál meg, ahol akarsz!

de nem ám azért, mert az államnak ez amúgy alanyi jogon jár, hanem afféle közös háztartási pénzként, ami kell a kosztra-kvártélyra, a gyerek iskolájára, és néha mozira, nyaralásra, sörre-cigarettára. Az oktatást, az egészségügyi ellátást, a kultúrát, a lakhatást stb. nem mi kapjuk az államtól, afféle ajándékként, ha jól viselkedünk, hanem – elvileg – pontosan azért tartjuk el az államot, ezt a feneketlen bendőjű Behemótot, hogy ezeket (és sok mást) biztosítsa.

 

Az állam a mi alkalmazottunk. Ha lop, tőlünk lop. Mástól nem is tudna. Márpedig, hogy végletesen leegyszerűsítsem a dolgot: ha az állam stadiont avat, miközben emberek fagynak meg az utcán: akkor lop. Sőt gyilkol. Jól szituált (és kellőképpen ignoráns) körökben divat azokon a tájékozatlan, megvezethető szerencsétleneken élcelődni, akik hitelt vettek fel, hogy az omladozó vályogházukba plazmatévét vegyenek. Pedig ők csupán úgy viselkedtek kicsiben, mint ez a magát kormányzatnak tituláló gengszterszindikátus, amelyik magasról (ahonnan, amint azt az emblematikusan buta Schmitt Pál megfogalmazta, már csak a háztetők látszanak) szarik az állam valódi funkcióira, közben meg stadionokat és csinovnyikképző überegyetemeket épít, szépen kistafírungozza az egyházakat, futballakadémiákat lobogtat, múzeumokat osztogat, újabb és újabb operettgárdákat és kvázi-magánhadseregeket toboroz ellenünk – és kényszeresen, habzó szájjal, pattogó nádpálcával fegyelmezni akar minket, fegyelmezni minden áron. Perverzitása ez a fegyelmezés, sokat verhették kiskorában.

 

Csakhogy: míg a hitelfelvevő csórókat félrevezették, és ebbe belebuktak, addig az állam mindezt tudatosan csinálja, és majd még többet rabol tőlünk, és majd ha ebbe mi belebukunk, akkor beleül a páncélozott Audikba, fogja a TEK-et, kimegy a Lisztferencbudapestnemzetközire, felszáll a repülőire és irány a Kis-Antillák vagy Nyugat-Szamoa, viszlát fakabát, hasta la vista, baby! Legalábbis ők így képzelik, és sajnos nem biztos, hogy alaptalanul.

 

A teljes cikk a HVG.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    -    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.