HVG.hu: Réthelyi Miklós megérkezett a semmibe
Elbúcsúzik Réthelyi Miklós miniszter és nagyon hamar el fogjuk felejteni. Részint azért, mert gyorsan felejtünk manapság; részint azért, mert semmi emlékezeteset nem tett.
HVG.hu: Réthelyi Miklós megérkezett a semmibe

minisztersége alatt ugyan szabadon garázdálkodott Hoffman Rózsa, de az egészségügyben (legjobb indulatú értelmezésben) semmi lényeges nem történt, a kultúrában még kevésbé. Az akadémikus úrnak nagyjából annyi mondanivalója volt a kultúra ügyeiről, hogy igencsak kétes érveléssel „megvédte” Spirót és Kertész Imrét, és kegyesen a helyén hagyta Alföldit. Mondom: néhány nap, és már senki nem fog emlékezni rá, hogy ki felügyelte a Nefminek nevezett monstre-tárcát. És hogy ki volt a felelős azért, hogy mit is ír a kultúráról az új Széll Kálmán-terv.

 

„Alakult, kialakult, külterület” - elsősorban ezeket a szavakat dobja ki a kereső, ha az új Széll Kálmán tervből a „kult” betűsorra vagyunk kíváncsiak - óvatosságból, hogy ne csak a „kultúrát”, hanem a „kulturálist” is megtaláljuk.

 

Alig-alig találjuk.

 

Másutt már megírtam, hogy a tudománypolitikáról a kormánynak semmi mondanivalója (s hogy talán jól van ez így); abba is belenyugszom, hogy a művészet szeretett kormányunk számára nemlétező terület (a tervben ez a szó - vagy származékai - talán ha háromszor, csaknem véletlenül fordul elő). De azért mégiscsak azt gondolnánk, hogy van valami abban a sokat hangoztatott szlogenben, hogy lemaradó, szegény, rossz gazdaságú országok kitörési pontja a kultúra (és az oktatás) lehet, a kultúráról tehát egy nagyívű országos tervnek valamit csak kéne mondania. Hát lássuk.

 

Nemes gondolat, amikor múzeumok állnak a bezárás határán, alig lehet könyvet kiadni, a zenekarok vegetálnak, mozitermekben vetítendő filmek nemigen készülnek. Aztán: lesznek szolgáltatási pontok - ha mész az utcán, és rád tör a kulturális szükség, lépten-nyomon kreatív lehetsz, és/vagy kulturális információkhoz juthatsz. A must, mondaná az angol, hogy is lehettünk meg idáig ezek nélkül? A következő két pont a könyvtári és informatikai fejlesztést (meg az ott dolgozók továbbképzését) írja elő, nagyon helyesen - komputerizáljuk a könyvtárakat, és értsenek ehhez a könyvtárosok (még jobban), rendben van. Már ha lesz pénze a könyvtárnak - nemcsak komputerekre, hanem gáz- és villanyszámlára, ha be tud még szerezni könyvet, és tudja fizetni a könyvtárosokat. Az utolsó pont viszont megint tökéletes homály: miféle értékteremtés van előirányozva, a digitális tartalomfejlesztés mellett? Hogy minden településnek legyen honlapja, ahol ott a történet, a falu (város) nagy szülötteinek életrajza, a látványosságok képgalériája? Vagy mi?

 

A teljes írást a HVG.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.