Horn Gyula halálára: Búcsú
Sokak szerint az a legigazibb kép Horn Gyuláról, amellyel mai címlapunkon búcsúzunk a volt miniszterelnöktől. Élete egyik meghatározó epizódja volt, amikor majdnem pontosan 24 éve, 1989 június 27-én - osztrák kollégájával, Alois Mockkal - átvágta a két országot és a két világrendszert is elválasztó vasfüggönyt.
Horn Gyula halálára: Búcsú

Néhány héttel később ugyancsak ő jelentette be, hogy a magyar hatóságok vízum nélkül átengedik Ausztriába a menekülő NDK-s állampolgárokat. A következő évben az európai egységért kifejtett tevékenységéért joggal vehette át a Károly-díjat.
Akkor beírta magát Európa és a világ történelmébe, de még előtte volt annak, hogy meghatározó alakja legyen Magyarország rendszerváltás utáni történelmének. Nehéz időszakban volt sikeres. A szocialista párt elnökeként jelentős győzelemre vitte a baloldalt 1994-ben és olyan felhatalmazást kapott, amelyet senki sem kérdőjelezett meg. Súlyos döntéseket kellett hoznia - akkor született a Bokros-csomag -, de ezekkel hozzájárult ahhoz, hogy az ország végképp kikerüljön a bajból.Mindez személyiségéből következett. Változásra és változtatásra képes, nagyformátumú államférfi volt, aki azonban mindig is értette az emberek nyelvét. Szót értett mindenkivel és ezt még ellenfelei is nagyra értékelték. Nem tekintélyt követelt, hanem kivívta magának. Ha megszólalt, kellett rá figyelni és ő sosem élt vissza ezzel. Mint ahogy azzal sem, hogy kormányának kétharmados többsége volt a parlamentben.

 

Az írás folytatását a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.