Hell István: A Gonosz birodalma
A liberális, rendszerváltó Fidesz fasiszta utódpártjának elnöke magasra tette a lécet, és leverte. Leverte, de győztesnek hirdette ki, és a híveivel megtapsoltatta magát.
Hell István: A Gonosz birodalma

Eredményesnek és érvényesnek – vagyis közjogi jelentőségűnek – nyilvánította az érvénytelen és eredménytelen népszavazást, és kilátásba helyezte a korábban a Jobbik Magyarországért Mozgalom által javasolt Európa- és idegenellenes alkotmánymódosítás megvalósítását. Amelyhez egyébként nem lett volna szükség a tízmilliárdos nagyságrendű költséggel járó, gyűlölet- és hisztériakeltő kampányra – de hát így nagyobb a felhajtás.

 

Érdekes mozgást észlelhetünk a „jobboldalinak" nevezett – valójában sem nem konzervatív, sem nem kereszténydemokrata, hanem etnicista és szélsőséges – politikai térfélen. Ezt tekinthetjük az egyre inkább fasizálódó Fidesz és a komilfó jobboldalisághoz közeledni próbáló Jobbik helycseréjének is, és a két párt ideológiai közeledésének is. Miközben Vona Gábor a Jobbik mérsékeltebb útra terelésével igyekszik konszolidálni rasszista és antiszemita, „nemzeti" és szocialista (úgy értem: antiliberális, antikapitalista és antiglobalista) párthadseregét – aminek a sikere egyelőre eléggé kétséges –, a Fidesz egyre inkább kipörög az európai keresztény-konzervatív világból, és mediterrán, olasz–spanyol–portugál típusú fasizmust épít. Ennek a lavinaszerű jelenségnek nem látni még a végét, csak baljós sejtelmeink lehetnek róla.

 

A fasizálódás legszembetűnőbb jelei a központi állam erőteljes térfoglalása az önkormányzatok, civil egyesületek és alapítványok, NGO-k visszaszorításával, a putyini típusú sorosozás, a Soros György elleni gyűlöletkampány, a „bevett" egyházak megvásárlása, politikai eszközként való fölhasználása (alkalmasint akár a katolikusok kijátszása Ferenc pápával szemben), korporációk, hivatásrendek létrehozása – pél­dául legutóbb a pedagógusok körében –, az etnikai magyarok (per analogiam: népi németek) állampolgárosítása, a politikai nemzetbe való beemelése, a nyugdíj- és betegbiztosítás újraállamosítása, legfőképpen pedig az idegenellenes, uszító gyűlöletkeltés. Nemzeti és kulturális homogenitás és fasizmus nincs terjeszkedő állam, félelem és gyűlölet nélkül.

 

A teljes írás a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.