Hazudna a Guardian? Jelek szerint nem
Hazugsággal vádolja a The Guardian brit napilapot a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap. Azt állítják, Gyöngyöspatán nincs iskolai szegregáció. A brit lap nyilatkozatban áll ki a romák magyarországi helyzetével foglalkozó cikk hitelessége mellett - írja Sárközi Gábor, a Roma Sajtóközpont munkattársa a HVG.hu.

A Hír Tv, a Magyar Nemzet, és a Magyar Hírlap azt állítják, hogy a The Guardian hazudott a magyarországi, közelebbről a gyöngyöspatai romák helyzetéről, amikor azt írta, a helyi iskolában elkülönítik a roma és nem roma gyerekeket. A Hír Tv keddi híradója, a lapok szerdai számai is hazugságként tálalják a The Guardian cikkében foglaltakat, és beszámolnak arról, hogy Juhász Oszkár polgármester „büntetőjogi lépéseket” fontolgat.

 

A Jobbik politikusának heves reakciója azért is meglepő, mivel a párt hivatalos programjává tette a hazai cigányság szegregációját, így az oktatási elkülönítést is.

 

A Guardian szerkesztősége mindenesetre kiáll a lap berlini munkatársa, Helen Pidd tudósítása és annak hitelessége mellett. A brit napilap közleményben utasította el a vádakat.

 

Az újságíró ellátogatott a településre, ahol a helyiek – romák és nem romák – arról számoltak be neki, hogy tavaly márciusig viszonylag békésen éltek együtt. Voltak kisebb lopások, tűzifa és zöldségkárok, melyekkel a romákat vádolták, de erőszakos cselekmény csak elvétve történt.

 

A terjedelmes cikknek két bekezdése foglalkozik a helyi iskolai üggyel, jogászokat idézve apartheidnek nevezi a patai gyerekek etnikai alapú elkülönítését. Az újságíró tapasztalatait összefoglalva arról ír, hogy markáns különbségek vannak az iskolai berendezések és eszközök minőségében az iskola alsó és felső szintjei között. A roma gyerekek pedig azt nyilatkozták neki, hogy a tanuszodát csak a felső szinten tanuló gyerekek használhatják, napközibe sem járhatnak, valamint a felső szint új, korszerű mosdóját sem látogathatják.

 

A Roma Sajtóközpont (RSK) megtudta, miszerint a jegyző egy bírósági beadványában úgy fogalmaz, nem tudja cáfolni a tanulócsoportok közötti aránytalanságokat, de azok éppen pozitív értelemben diszkriminálják a roma tanulókat. Érvelésében az is szerepel, hogy igyekeztek külön osztályba szervezni a gyerekeket, de ezt éppen a roma szülők kérésére tették.

 

Az RSK megkérdezte a jegyzőt, van-e valamiféle iskolai elkülönítés. A jegyző szerint nincsen szegregáció, bár nemzetiségi adatokat nem gyűjtenek, így a tanulócsoportok etnikai megoszlásáról sem tud nyilatkozni.

 

Az RSK utánanézett, a négy évfolyam összevonása törvénysértő a jelenleg hatályos közoktatási törvény szerint. A fogyatékosságot megállapító szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye ráadásul az érintett összevont osztályban tanuló tíz gyermekből négy esetében integrált, azaz a többi gyermekkel közös nevelést javasolt – hiába.

 

A kisebbségi ombudsman két jelentést is közzétett a gyöngyöspatai ügy kapcsán, az elsőben az iskolai helyzetet elemezve megállapítja az etnikai elkülönítés tényét. Az ombudsman megállapította, hogy a párhuzamos osztályok között a cigány gyerekek arányában nemcsak nagy különbség mutatható ki, hanem egyes osztályok kifejezetten „cigányosztályok”.

 

A jelentés úgy fogalmaz: „Az iskola tanulóinak közel 48%-a cigány származású, akik zömét, 69 gyermeket, vagyis az összes cigány tanuló kétharmadát a b) osztályokba koncentrálták annak érdekében, hogy az a) osztályokban a számarányuk jelentősen alacsonyabb lehessen. (Átlagosan 23%.) A jogellenes, etnikai származáson alapuló elkülönítés szándékos volta azért egyértelmű, mert e rendszer semmiképpen sem magyarázható a véletlenszerűséggel.”

A teljes cikket a HVG.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    +    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.