Hazám
„És íme a költő, aki 74 évvel a halála után is kormányt képes rengetni.” - írja Pető Péter József Attiláról a Népszabadság hasábjain.
Hazám

“Ugyanakkor József Attila mégsem állhat pitiáner politikai akciók célkeresztjében. A nemzettudatával örökkön kérkedő párt a magyar irodalom ideáljainak egyikével játszadozik. A Fidesz a Hazám szerzőjének szobrát pakoltatja teherautóra. Teszi ezt a Horthy-nosztalgiát kiheverni képtelen fanklub előtt tisztelegve. Nem létezik racionális politikai ok, se gazdasági kényszer vagy bármi, amivel az efféle őrületeket indokolni szokták. Jellemző, hogy L. Simon, egyébként József Attila-díjas költő a Szépírók Társaságán azt kéri számon, hogy hallgatott, amikor 2006-ban kordonokkal barikádozták el a Kossuth teret. Képes tehát egy polcra helyezni József Attilát a „szemkilövő” rendőrökkel, meg a „hazug” Gyurcsány-kormánnyal, a förtelmes aktuálpolitika tusáival. Csak bámulunk, mert ilyesmire a politikuson és/vagy írón kívül még kevesen vetemedtek.

 

 

 

A Fidesz kormányra kerülése óta szenvedélyesen játssza közéleti Jengáját, s a kétharmadból nyert felsőbbrendűségi tudata miatt nem érti, a torony egyszer mindenképpen összedől. Bárki húzza is ki a fadarabokat. Mert azt „nemzeti érzelmű” drukkerek is végiggondolják majd, hogy mit tart a magyarságról az a politikai szervezet, amely üveglappal fedett asztalon pihenteti alaptörvényét, gyerekeknek osztogatja Orbán alkotmányát, antiszemitákra bízza a közpénzből fönntartott színházak egyikét, lovasrohamot ábrázoló képet festet, ám kitoloncolja József Attila szobrát a Kossuth térről. Az öregedő és megfáradt fiúk vezényelte Fidesz, valamint a KDNP, a felvilágosodás előtti kor interaktív múzeuma olyan országot képzel, amelyben minden közintézményben kiaggatják zavaros s mulattató politikai nyilatkozatát, de a Parlamentnek otthont adó térről kilakoltatják József Attilát. Ez a párt nem kér a közös nemzeti minimumból. Cserébe egyre könnyebb azonosítani: Íme, a politikai szervezet, amely teherautóra rakatta József Attila szobrát.” - olvasható a Népszabadság vélemény rovatában.

 

A teljes írást a nol.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.