Hajnali vita a munka törvénykönyvéről
"A részletes vita éjjel negyed háromkor kezdődött, és összesen mintegy száz szakaszban zajlik; reggel hét órakor még csak az első szakasz tárgyalásán vannak túl a képviselők." - tudósítás az mszp.hu-n.

Az MSZP honlapján több politikust szólaltatott meg, miután a szocialisták képviseltették a legnagyobb látszámmal magukat a meglehetősen abszurd kezdési időpontra - éjjel kettőre - tűzött vitán.

 

"A parlamentben - a Gúr Nándor által kezdeményezett gépi szavazás alatt - 26 képviselő tartózkodott éjjel negyed háromkor, közülük 8 kormánypárti politikus támogatta az egy vitaszakaszban történő vitát, míg 15 szocialista nemmel voksolt, további 3 képviselő pedig tartózkodott.

 

Kormánypárti politikusok a későbbiekben többször kezdeményezték, hogy a Ház még egy szakaszban tárgyalja a javaslatot, azonban ehhez nem tudták megszerezni az elegendő többséget."

 

A Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság 2008-2010 közötti elnökét meg is szólaltatja az mszp.hu, ahol idézik:

 

"Gúr Nándor szégyenletesnek nevezte, ahogy a törvénykönyvet előkészítették, de még nagyobb szégyennek tartotta, ahogy a kormánypárti erők kedden a Ház "működését biztosították vagy inkább (...) meggyalázták".

 

A fideszes és a KDNP-s képviselők arra nyomnak majd igent, hogy az emberek több munkáért kevesebb pénzhez jussanak - jelentette ki. Hozzátette, eközben elveszik tőlük a biztonságot, leépítik az érdekképviseleteket és megszüntetik a túlórák utáni juttatásokat is, miközben nemcsak a szándékos, de a gondatlan károkozásnál is fizetniük kell.

 

Hangsúlyozta, hogy a törvény életbe lépése után könnyebben ki lehet rúgni a dolgozókat. Hozzátette, ha a törvényalkotók bevezetik a regionális minimálbért, akkor a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben az aktuális minimálbérnél is kevesebbet kereshetnek az emberek.

 

A képviselő követelte a javaslat visszavonását."

 

Az MSZP szóvivője, Nyakó István a következőképp fogalmazott reggeli sajtótájékoztatóján:

 

"a kormány téved, ha azt gondolja, hogy egyeztetés nélkül a Ház elé lehet vinni egy javaslatot, és éjfél utánra "el lehet dugni" egy vitát a választók elől. Az MSZP minden olyan obstrukciós lehetőséget ki fog használni, amellyel a törvény tárgyalását demokratikusan megszakítja, és felhívja a választók figyelmét arra, hogy el akartak rejteni egy "ilyen rabszolgatörvényt"."

 

Tóbiás József mindazonáltal a párt konstruktív együttműködéséről biztosította a kormányoldalt:

 

"A kétharmad nem működik, már a teremben sem tudják biztosítani - jelentette ki, élesen bírálva a kormánypárti képviselőket, amiért a hétfői határozathozatalok után úgy mentek haza, "mint aki jól végezte a dolgát", pedig 700 módosító indítvány érkezett a munka törvénykönyvéhez, amelyek vitája akkor kezdődött.

 

Mint mondta, nem ma kell gesztust gyakorolni, a múlt héten kellett volna, amikor ezzel a menetrenddel tervezték meg az e heti ötnapos ülést. Csak azt kérik, lehessen vitatkozni, abban nem partnerek, hogy támogassanak egy olyan kérést, amit azt követően vet fel a Fidesz az együttműködés jegyében, hogy a saját hibájából nem ment át a "kétharmados gőzhenger" - hangsúlyozta."

 

A teljes írást az mszp.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.