Hajléktalanság büntetése: csak tüneti kezelés
Miközben a hajléktalanok érdekeit képviselő szervezetek 2013. január 19-én lakásfoglalással egybekötött demonstráción követelték a lakhatáshoz való jog érvényesítését, a kormány továbbra is inkább a közösségi szálláshelyekre terelné be a fedél nélkül élőket.
Hajléktalanság büntetése: csak tüneti kezelés

A közterületek életvitelszerű használatának kriminalizálását az Alkotmánybíróság novemberben ugyan elmeszelte, a kormányzat mégsem adja fel: elképzeléseinek megvalósítása érdekében akár az Alaptörvény módosítására is hajlandó.

 

Közösségi szálláshelyek igénybevételére azonban nem kényszeríthetőek a hajléktalanok, hiszen az Alaptörvényben is garantált emberi méltósághoz való jog mindenki számára biztosítja az egyéni életvezetés szabadságát. Más a helyzet az Alaptörvényből kimaradt szociális biztonsághoz való joggal: az a korábbi Alkotmányban nevesített jogként sem jelentett lakóingatlanra való jogosultságot, ám az új Alaptörvény már a szociális ellátórendszer fenntartásának állami kötelezettségét is csupán államcéllá fokozta le.

 

Miközben évről évre növekszik hazánkban a szociális lemaradás veszélyével szembenézők száma, a kormányzattól jobbára csak szóvirágokra és nemzeti konzultációra futja.

 

Az írás folytatását a Ténytár blogon olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.