Good bye, Lenin
Van min gondolkodni a baloldalon, de különösen a szocialista pártban. Nem pusztán a két választási kudarc miatt, hanem a legfrissebb felmérés okán is. Közhely már persze, hogy nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást, de ez utóbbi nem nagyon sikerült, tehát érdemes figyelni a véletlenszerűen kiválasztott ezer ember véleményére is.
Good bye, Lenin

Van min gondolkodni a baloldalon, de különösen a szocialista pártban. Nem pusztán a két választási kudarc miatt, hanem a legfrissebb felmérés okán is. Közhely már persze, hogy nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást, de ez utóbbi nem nagyon sikerült, tehát érdemes figyelni a véletlenszerűen kiválasztott ezer ember véleményére is. Ez pedig arra utal, hogy az MSZP tábora az európai parlamenti választás óta is jelentősen csökkent. S bár a szocialisták még megelőzik a Demokratikus Koalíciót és az Együtt-PM-et, sőt velük együtt annyi támogatójuk van, mint a Jobbiknak, azért büszkének minderre nem kell lenni. Sőt.

 

Hol vannak már azok az idők, amikor a baloldali pártok a bizonytalanok megszólítását tűzték ki célul. Néhány röpke hónap alatt teljesen megváltozott minden. A jelek szerint a szocialisták már a sajátjaikat sem nagyon képesek megszólítani. Pedig igazán küzdenek értük, most például a tisztújítással vannak elfoglalva, de úgy látszik, a maradék híveknek ez sem elég. Megérthetnék ugyan, hogy egyszerre nem lehet mindent megcsinálni, csak szép sorban, tehát ki kellene várni a júliust, amikor megalakul az új vezetőség, de a baloldali emberek türelmetlenek. Horn Gyula idején, de még később, egészen Gyurcsány Ferenc fénykoráig nem ezt szokták meg. És most nehéz beletörődni abba, hogy ez a párt már nem az a párt. Semmiképpen.

 

Még akkor sem, ha már Lendvai Ildikó is megkapta a választ kérdésére. A pofont nem halott kapta. Ennél tovább azonban egyelőre nem jutottak. És ha így folytatják, egyenes úton menetelnek a szép halál irányába. Rá kellene jönni, hogy annak, akinek a mindennapi megélhetés a fő gondja, hiába beszélnek az emberi jogokról. De vele is meg kellene értetni magukat. Minderről még az országgyűlési választás után beszélt Hiller István, aki egyéni választókerületben győzött, azóta pedig a parlament szocialista alelnöke lett.

 

A teljes írás a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.