Füstpénzt, lakodalmi- és agglegényadót!
"Az ígért adócsökkentés helyett folyamatos adóemeléseket kaptunk, a lakosság nagyobb hányada pedig az elmúlt másfél év döntéseinek vesztese lett." - állította ki az Egyenlítő blog a kormány gazdaságpolitikájának bizonyítványát.
Füstpénzt, lakodalmi- és agglegényadót!

"A napokban nyilvánosságra hozták a 2012-re vonatkozó adócsomagot.  Az adóemeléseknek köszönhetően, megközelítőleg 450 milliárd többletbevétel keletkezik a költségvetésben. Ezt természetesen a lakosságnak kell megfizetnie. Azóta az ad hoc, kaotikus tervezésnek köszönhetően, újabb és újabb változtatások derültek ki. Például az EVA adókulcsának megemelése, majd kivezetése. Átlagosan havi 8 ezer forint plusz terhet jelent egy háztartásnak a kormány adópolitikája. Mi ez, ha nem megszorítás?" - olvasható a blog adópolitikai kommentárjában. A felszínt kicsit megkapargatva további problémák kerülnek elő:

 

"Az egykulcsos adórendszerbe való gyors átmenet annyira felborította az államháztartás szerkezetét, hogy azóta is ennek a terhét nyögi az ország. Idén az ellopott államosított nyugdíjpénzek lehetővé teszik, hogy a látszólagos hiány ne haladja meg EU által előírt 3 százalékos szintet, azonban jövő évtől kezdve drasztikus megszorítások szükségesek ahhoz, hogy ez a hiánycél tartható legyen. A strukturális államháztartási hiány azonban folyamatosan emelkedik, a 2009-es 2 százalékos szintről 5 százalékra nőtt."

 

"Láthatjuk, hogy jelentős hatékonyságjavulás nem érhető el az egykulcsos adóval, ami ráadásul kvázi kétkulcsos, köszönhetően a szuperbruttóval való kavarásnak és gazdaságpolitikai káosznak. A közelmúltban bejelentett adóváltoztatások viszont egyértelműen hatékonyság-rombolóak, rontják a vállalkozások helyzetét, a versenyképességet. Az adóék és az áfa növekedése arra ösztönzi a piaci szereplőket, hogy a szürke- és feketegazdaság irányába forduljanak. Az adóemelések további eredménye: növekvő infláció, csökkenő gazdasági növekedés, a bizonytalan gazdasági környezet távol tartja a külföldi tőkét az országtól. Az egykulcsos adónak köszönhetően, a Fidesz-kormány kénytelen volt olyan adóemeléseket bevezetni, amelyek mind gazdasági, mind társadalmi szempontból rövid és hosszú távon is hatalmas károkat okoznak Magyarországnak." - szól az értékelés az adópolitikáról, de az egész képet természetesen úgy kaphatjuk meg, ha a kérdést a strukturális problémával is összekötjük.

 

"A legnagyobb probléma még mindig az, hogy ha lyuk tátong a költségvetésben, akkor egyből az adórendszerhez nyúl az adott kormány, miközben a kiadási oldalon szinte semmilyen változtatás nem történik. Az állami újraelosztás mértéke még mindig drasztikusan magas Magyarországon. Nyilvánvalóan nem lehet egyik napról a másikra több százalékponttal csökkenteni a szociális kiadásokat, mivel a lakosság legnagyobb hányada nagyon alacsony jövedelemmel rendelkezik. Azonban az adóváltoztatások is az ő helyzetüket rontják. Ezért kell létrehozni egy olyan adórendszert, amely ezeknek a rétegeknek kedvez, és nem a leggazdagabbaknak, hogy végre megkezdődjenek azok a strukturális reformok, amelyekre oly nagy szükség lenne már jó 20 éve. Ezt a piaci szereplők és a külföldi befektetők is pozitívan értékelnék, sokkal vonzóbbá válna az ország a külföldi beruházások számára. Az adóemelés ellentétes hatást eredményez."

 

"Lehet bármit mondani, a napnál is világosabb, hogy a kormány adórendszerrel kapcsolatos intézkedései hatalmas mértékű megszorítással érnek fel. Legrosszabbul pont azok a háztartások és vállalkozások járnak, amelyek a létfenntartásért küzdenek. Jövőre, amikor ezt saját zsebükön fogják érzékelni az emberek, ráeszmélnek, hogy a Fidesz kormány nem a 3/3-ad, nem az emberek, nem a nép kormánya, hanem egy szűk gazdag réteg – egy lobbi csoport kormánya. Az elmúlt másfél év adóváltoztatásai nem hoztak "söralátétes" rendszert, csak bonyolultabbá vált minden, köszönhetően a káosznak, a kapkodásnak és az előkészítetlenségnek. A társadalom legnagyobb hányada rosszul járt, és még rosszabbul fog járni, a gazdasági növekedés nem indult be, sőt, jövőre a recesszió veszélye fenyeget." - világítja meg a szerző a szociális szempontokat is.

 

A végszó sarkos, de az írás tükrében megalapozottnak tűnik: "Összességében elmondható, hogy a Fidesz-kormány adópolitikája minden szempontból megbukott, és egy még nagyobb szakadék felé terelik vele az országot. Az ígért adócsökkentés helyett folyamatos adóemeléseket kaptunk, a lakosság nagyobb hányada pedig az elmúlt másfél év döntéseinek vesztese lett."

 

A teljes írást az Egyenlítő blogon olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.