Fizess magyar! Itt vannak az újabb megszorítások!
Már a bejelentés pillanatában sem volt kérdéses, hogy az újabb nadrágszíjhúzás tovább rontja az alacsony és átlagos jövedelemmel rendelkező családok helyzetét.
Fizess magyar! Itt vannak az újabb megszorítások!

A Fidesz kormány az elmúlt két évben sorra olyan döntéseket hozott, melyek egyaránt kihúzták a gyufát az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap vezetőinél. Amikor beköszöntött az európai adósságválság, és az eurózóna felbomlásának réme fenyegetett, a Matolcsy György fémjelezte unortodox gazdaságpolitika csak erősítette ezeket a külső sokkhatásokat hazánkban. Az ad-hoc, inkompetens döntések sorozata, és a gazdagoknak kedvező gazdaságpolitikai döntések szétzilálták a hazai növekedésbe vetett kilátásokat. Mindeközben a befektetői környezet is meggyengült, az államosítások és a politikai hatalom mindent áthidaló térnyerése megrendítette a piaci szereplők bizalmát. Magyarország egyre kockázatosabb országgá vált. A kezdetekben „csupán” az elvárt hozamok emelkedtek, 2011 őszére viszont odáig süllyedtünk, hogy mindhárom nagy hitelminősítőnél bóvli kategóriába kerültünk, jelezvén, hogy az országot könnyen elsodorhatja egy nagyobb pénzügyi negatív sokkhatás. A romló gazdasági környezetet az főbb makrogazdasági számok is alátámasztják. Az államadósság egyáltalán nem csökkent – hiába államosították a nyugdíjvagyont -, köszönhetően a forint árfolyam mélyrepülésének, a strukturális költségvetési hiány 6% környékén volt 2011-ben, és a gazdasági növekedést a nettóexport és a jó mezőgazdasági teljesítmény tudta csak felfelé húzni. Nem véletlenül kellett az IMF-hez fordulni. A tények magukért beszélnek. Majd jött a december.

 

A decemberi „törvényrally” során olyan jogszabályokat fogadtak el, amelyek végleg kicsapták a biztosítékot az IMF és az EU vezetőinek körében. Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy Magyarország alkupozíciói jelentősen visszaestek, és elszállt a gyors megállapodás reménye.

 

Január vége fele, a mélypont után a befektetői hangulat javulni látszott – köszönhetően a pozitív külföldi és belföldi fejleményeknek –, a kötvény hozamok elhagyták a kétszámjegyű sávot, a forintárfolyam is szép lassan visszakúszott a 300-as határ alá az euróval szemben. Mindenki arra számított, hogy a kormány meghátrál az olyan fenntarthatatlan és uniós normákba ütköző törvények mögül, mint a jegybank törvény. Tavasszal azonban egyre inkább körvonalazódni látszott egy esetleg török út lehetősége. A kockázati felárak ismét növekedni kezdtek, a forint is megközelítette a 300-as határt. Egyre nagyobb volt a nyomás a kormányon. Valamit tehát fel kellett mutatni, hogy mindenki megnyugodjon: igen a magyar kormány eltökélt a hitelkonstrukció és védőhálóval kapcsolatban. Mi sem lehetett volna jobb, mint egy jelentős mértékű költségvetési szigorítás. Ez egy jó pont az annál az Európai Uniónál, amely arra törekszik, hogy tagállamaiban minél alacsonyabb legyen a költségvetési deficit. Nem véletlen, hogy rábólintottak az IMF tárgyalások megkezdésére. A kis gesztus is több a semminél.

 

Az IMF viszont ennél szigorúbb. A magyarországi kirendeltség vezetőjének nyilatkozatából úgy tűnik, hogy a tárgyalások addig nem kezdődhetnek meg, amíg az aggályosnak vélt jegybank törvényen nem változtat a kormány. Amire végül az EU rábólintott, arra az IMF egyelőre nem. Ráadásul a módszerek is aggályosak lehetnek, a Fidesz továbbra is a vállalati szektorral és az alacsonyabb jövedelműekkel szúr ki. Annak ellenére, hogy a Valutaalapnak nem célja – sőt, alapvetően figyelmen kívül hagyja – a vállalati érdekek védelme, a szociális kérdések témaköre, problémás lehet az egykulcsos adó kérdése is - a "csodafegyvert" Szlovákiában is ki akarják már vezetni. Az új bevételi tételekből befolyó összegek mértéke még bizonytalan, a korábbi adórendszer visszavezetése ezzel szemben biztosabb bevételi forrást jelentene a költségvetés számára, ráadásul a jelenlegi adóátalakítások csak tovább rontják a gazdasági teljesítményt és az inflációs nyomást is erősítik. Nem véletlen, hogy a kormány rontotta a konvergencia program sarokszámait, de a legújabbak teljesülése is kétséges ilyen adottságok és lépések mellett.

 

A teljes írást az Egyenlítő blogon olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.