Fideszes lobbik rajzolják át az ország térképét
Össztűz alá vették Navracsics Tibort a Fidesz-frakcióban a polgármesterek, mert elégedetlenek a közigazgatási reformmal, a 175 járás határainak meghúzásával. Míg ellenzékben „falurombolást” emlegetve élesen támadtak mindenféle változást, mára a Fidesz vezetői is belátták, ésszerűtlen 3200 hivatalt fenntartani, az átalakításról azonban a kormányban sincs egyetértés - írja a HVG.hu.

„Hiába bombázták kérdéseikkel Navracsicsot a képviselőink, Tibor minisztériuma eddig elzárkózott a vitától. Pedig a parlamenti frakcióban ülő polgármesterek nagy többsége elégedetlen azzal a járási beosztással, amit a közigazgatási és igazságügyi tárca kitett a honlapjára” – mondta a hvg.hu-nak az egyik dunántúli város parlamenti mandátummal bíró polgármestere, miért okoztak feszültségeket a Fideszben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) reformtervei. Lázár János a két kormánypárt egri frakcióülését követő sajtótájékoztatóján azt mondta, nagy vita volt a frakciók ügyében, a képviselők elégedetlenek, ezért újabb egyeztetési körre lesz szükség a kormánnyal.

 

A KIM január elején mutatta be a legkisebb közigazgatási egységek kialakítására vonatkozó terveit. A tárca javaslata alapján 2013. január 1-től az egyes állami és önkormányzati szolgáltatásokat 168 vidéki és 7 fővárosi körzetben biztosítja majd kormány. A kormany.hu-n közzétett beosztást január végéig lehetett véleményezni, ám a kabinet által megadott idő nem volt elég a fideszes és KDNP-s képviselőknek, akik Egerben a körzethatárok átszabását és több esetben a tervezett járási központok áthelyezését követelték. Az Origo információi szerint nemcsak vidéken, hanem Budapesten is feszültségeket okozott a határok meghúzása: a XII. kerületet vezető Pokorni Zoltán a fővárosi kormánymegbízottat, Pesti Imrét bírálta, amiért nem kérte ki előzetesen a polgármesterek véleményét.

 

A vita látszólag a határokról és a székhelyek kiválasztásáról szól, ami a közlekedés vagy a jövőbeni fejlesztési pénzek, hivatali munkahelyek szempontjából fontos ugyan, de a kormánypárti képviselőket, polgármesterek leginkább az aggasztja, hogy a kormány másfél év alatt nem tette világossá, mit akar a járásokkal. Az önkormányzatok attól félnek, hogy az iskolák államosítása után a hivatalaikból a maradék feladatokat (így az anyakönyvi ügyintézést, építési engedélyezést) is elvonja a kormány. Ráadásul néhány évvel ezelőtt az akkor még ellenzékben lévő Fidesz "falurombolásnak" nevezte az MSZP-SZDSZ-kormány közigazgatási reformját, amely egyébként nem tartalmazta a járások feltámasztását.

 

A kabinet tavaszi törvényalkotási programja szerint a KIM februárban terjesztené be a parlament elé a járások feladatait és jogkörét megszabó törvényjavaslatot, a határokat viszont elég június 30-ig megszabni. A döntés azért is csúszhat, mert nemcsak a kormánypárti frakciókban, de a kormányon belül is éles viták folynak még a javaslatról.

 

A nyomást látva Navracsics Tibor még a tárca eddigi legfontosabb alapelvét is kész feladni. Korábban ugyanis leszögezte, hogy a 175-ös szám kőbe van vésve, ha a képviselők, polgármesterek új körzetet követelnek, vegyék figyelembe, hogy ez egy másik járás megszűnését eredményezheti. Február 15-én viszont az mno.hu-nak azt mondta, a járások száma csak a társadalmi egyeztetés első szakaszában volt fix, mert tartott tőle, hogy már az elején „szétrobban a vita”.

 

A teljes cikket a HVG.hu-n olvashatja el.

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    -    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.