Fegyverbe?
Törvényhozásunk lazítani akarja a fegyverhez jutás feltételeit, nem csak a vadászokét, de általában az önvédelemre szolgáló, az otthon tartható harci eszközökét is. Igaz, hogy a fegyveres bűncselekmények döntő többsége illegálisan szerzett fegyverekkel történik, de a fegyveres balesetek, az öngyilkosságok és a családi konfliktusok eszközeként az engedéllyel birtokban lévőkről hallunk sokkal inkább - írja a Magyar Narancs Online.

Itt azonban nem is a konkrét szabályozás adhat okot az aggodalomra, hanem a törvényben rejlő üzenet, amely nem a megegyezést, a konfliktus kerülését sugallja, hanem a harci kedvet ösztönzi.Nem volt szerencséje annak a sárospataki nyolcéves kislánynak a minap, akinek hatéves kisöccse kezében elsült a pisztoly: a kislány súlyos sérülést szenvedett. A maroklőfegyver a gyermekek apjáé volt, engedély nélkül tartotta. Ugyancsak a napokban Halásztelken egy 13 éves fiú apja engedéllyel tartott pisztolyával agyonlőtte magát. Játszott vele, és amikor az véletlenül elsült, ijedtében újra és újra meghúzta a ravaszt. Elképzelhetjük, hogy ezek az apák micsoda tragédiát élnek meg, és afelől sem nagyon lehet kétségünk, soha nem vették volna birtokba a veszélyes szerkezetet, ha ezt előre látják. Talán túlságosan szimplán látom a világot, mégis úgy tetszik számomra, hogy a férfiakat két csoportba lehet sorolni: az egyikbe azok tartoznak, akik meghalnak, hogy egy fegyver legyen a birtokukban (az ingük vagy a párnájuk alatt lapulva), a másikba pedig azok, akik irtóznak e veszélyes szerkezettől, de legalábbis nem törődnek vele. A rendőrségi nyilvántartás adatai szerint Magyarországon mintegy 250 ezer lőfegyver van legálisan magánkézben. Óvatos becslések szerint legalább ötször ekkora az illegálisan, tehát engedély nélkül tartott pisztolyok és puskák mennyisége. Nagyon sok ember szeretne önvédelmi fegyvert tartani, a rendőrhatóság azonban – nagyon helyesen – nem könnyen ad engedélyt.


Ám a képet csak némileg árnyalja, hogy az illegális fegyvertartást nem ezzel lehet kordában tartani. Ez a jelenség megint csak egy olyan zuga az emberek életének, ahol a tiltás, a büntetéssel fenyegetés szinte semmit nem ér. A legtöbb ember nem is tartja bűncselekménynek az illegális fegyvertartást, és noha a büntető törvénykönyv szabadságvesztés alkalmazását is lehetővé tenné, a bíróságok legtöbbször csak pénzbüntetést szabnak ki. A bűncselekményt pedig nemcsak az követi el, aki lőfegyvert szerez engedély nélkül, hanem az is, aki egyes fontosabb alkatrészt, például az elsütőszerkezetet, de akár csak egyetlen töltényt is birtokol.

 

A teljes cikket a Magyar Narancs Online-on olvashatja el.

 

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    +    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.