Európa tesztje: Orbán Viktor
Az Orbán-rendszer elleni föllépés az EU védőoltása, immunizál a későbbiekben bekövetkező hasonló esetek ellen. Ha tagok maradunk, később még nekünk is hasznunk lehet belőle, ha viszont a kormány sikeresen kivezet minket, az az EU-nak nem fog nagyon fájni, viszont a többi renitens garantáltan érteni fog a példából.
Európa tesztje: Orbán Viktor

Az Európai Parlament tegnap elfogadta a Tavares-jelentést, amely ugyan azonnali, praktikus következmények nélkül, de elítéli a magyar kormány európai normákkal ellentétes gyakorlatát, és legalábbis elvi szinten vázolja, hogyan lehetne a jövőben fellépni a hasonló esetekben. A vitában Orbán Viktort az európai közönség meggyőzése egyáltalán nem érdekelte, felszólalásának célja kizárólag hazai híveinek kiszolgálása volt, akik ezt nagyra is értékelték.

 

A miniszterelnök a szavazás után visszavonult Dobogókőre, ahol is a Magyar Természetjárók Szövetségével kötött megállapodás alkalmával rendezett sajtóeseményen jelentette be a válaszcsapást: a magyar parlament is elítéli majd az EU-t. Az eseménysort végigtekintve nem teljesen világos, hogy a keleti nyitás eddigi legfontosabb momentumát, a legmagasabb szintű kínai látogatást, a turistaszövetség vagy az EP miatt mondták-e le. Valószínűleg az előbbi, mert a parlamenti vita már ismert forgatókönyv szerint, előre megjósolható eredménnyel zárult.

 

Orbán mellett leginkább a mások által messzire elkerült eurotahók, a néppárt néhány képviselője, valamint több ismert euroszkeptikus állt ki, sokkal inkább a pártcsoport érdekének védelmében, illetve az Orbán által hangoztatott szólamok felkarolása céljából, semmint a magyar belpolitikai helyzet alapos elemzése után. Ez egyrészt természetes, másrészt persze szomorú, de az biztos, hogy ők maguk otthon messze nem engednek meg maguknak annyit, mint Orbán idehaza.

 

A véleménycikk folytatását a hvg.hu oldalon olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.