Európa, figyelj!
Válságtól szabdalt, krízistől sújtott Európa, csak figyelj! Bürokratikus útvesztőben tévelygő Európai Unió, ide süss! Itt a megoldás! Egy erős személyiség, egy született vezető, aki a válság háborgó óceánjáról biztos révbe kormányozná ezt a Titanic-Európa monstrumot. Amelyik eleve rosszul megválasztott útvonalon halad a zátony felé, egy elavult elképzelésekkel navigáló mancsaft vezénylete alatt.
Európa, figyelj!

De ha egy igazán rátermett kapitány állna a parancsnoki hídra, egy valóságos gyorsnaszád-tengernagy...Nekünk nem újdonság, hogy a magyar miniszterelnök a történelmi folyamatok alakulását tekintve milyen kiemelt fontosságot tulajdonít az erős személyiségnek, aki úgyszólván az elemeket is képes megszelídíteni. A Wall Street Journalban minap megjelent interjúban az a nóvum, hogy tapasztalhatjuk: ez a szemlélet a miniszterelnök úr tágabb perspektíváját is mennyire áthatja, mondhatni az európai horizontot is ebből a nézőpontból kémleli. Azt válaszolja egy, az Unió vezetési struktúráját firtató riporteri kérdésre: Az Uniónak „finomhangolt, szofisztikus intézményi architektúrája van. Ennek következményei vannak a vezetésre nézve. Az EU-nak intézményi vezetése van. ... amikor válság van, nem bízunk az intézményekben, hanem az emberekben bízunk ... Az EU nem képes személyes vezetési módot felkínálni. Pedig most erős nemzeti vezetőkre van szükség.”

 

Nyilván sejtjük, kire gondol a riport alanya. De ezen mégsem élcelődnék most, mert – szemben a pozitivizmus híveivel – magam is fontosnak gondolom a kiemelkedő történelmi személyiségek szerepét (mondjuk persze churchilli léptékben). De hát az ilyen figurákra éppen az volt mindig jellemző, hogy bár igazán nem voltak híján kreativitásnak, politikai képzeletük szárnyalásának éppen a realitás szabott határt. Mert jól ismerték a valóságot, fel tudták mérni az adottságok és a lehetőségek viszonyát, a politikai egzigenciák művészei voltak. Hatni akartak a valóságra, nem felváltani azt a vágyaikkal.A magyar miniszterelnök sohasem titkolta, hogy magát történelmi tettekre hivatott személyiségnek tartja: „Az olyan emberek, mint én, valami jelentőset, valami rendkívülit akarnak véghezvinni.” És nincs is ebben semmi kivetnivaló.A gond az, ha a valóság helyére valamiféle politikai sci-fi jeleneteit képzeli. Még nagyobb baj, ha el is hiszi, hogy az a virtuális magyar mátrix, amit propagandisztikus célból elénk vetít, tényleg létezik. Márpedig jó okunk van ez utóbbit feltételezni, hiszen a miniszterelnök már az elemi tényeket is kénye-kedve szerint fülkeforradalmasítja.

 

A teljes írást a 168 Óra Online-on olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.