Európa érti Orbán játszmáját, csak nem szereti
A „nem leszünk gyarmat” felirat mögött vonulók statisztái egy politikai játszmának, de Brüsszel aligha tőlük fog megijedni. Az elmúlt hét eseményei, és különösen Orbán Viktor uniós tárgyalásai stratégiai fordulatról árulkodnak. Úgy tűnik, Magyarország végzetes jobbratolódásával zsarolja Európát, amelynek megakadályozására csak ő képes, és csakis akkor, ha az EU minél előbb megállapodik vele - írja M. Kovács Tibor a Hírszerző.hu-n.

Orbán még néhány hónappal ezelőtt is azt gondolta, hogy a túlbürokratizált és azonnali cselekvésre képtelen EU nem tud hatékonyan föllépni centralizációs törekvéseivel szemben. A médiatörvénynél bejáratott módszerrel egyszerűen megvezethető; hiába látnak át a szitán, nincsenek eszközeik arra, hogy ennek – néhány részletkérdést leszámítva – érvényt is szerezzenek. A világ azóta nagyon fordult. Az Unió láthatólag megunta, hogy a bolondját járatják vele, ahogy Martin Schulz kedden megfogalmazta: keményebb, immár nem bürokratikus, hanem politikai eszközökkel lépnek fel a magyar kormánnyal szemben.

 

Az Unió vezetői egyértelművé tették: értik, hogy Orbán számára ez egy játszma, és azt is, hogy keményen szeretné játszani, viszont egyértelművé tették azt is, hogy nem ijedtek meg. Az Ecofin döntése, amely szabad utat adott a vizsgálatoknak, Barosso mogorva arca és szűkszavú közleménye magáért beszél. Nekik is erőt kell mutatni, és úgy tűnik, fognak is. A gyors megegyezés gyakorlatilag az EU vereségét jelentené, növelné a tagállami önállósodási kísérletek és az euroszkeptikusok számát. Könnyen lefordítható továbbá úgy is, hogy Európa saját határain belül is képtelen megvédeni a demokrácia híveit a pártállami nyomulással szemben. Ez nagyon rossz üzenet volna az Európapártiak számára is, tényleges kiábránduláshoz vezetne – nemcsak Magyarországon.

 

A teljes cikket a hirszezo.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.