EU büntetés: Matolcsy meghatódott az ülésen
A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar nemzeti érdekek és az uniós értékek szempontjából egyaránt ésszerű megoldás született Brüsszelben, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek értekezletén a Magyarországgal kapcsolatos kezdeményezésekről - írja a 168 óra Online

A nemzetgazdasági miniszter szerint a döntéssel megszűnt az országgal szembeni kettős mérce.Az ülés után újságíróknak nyilatkozva Matolcsy György megerősítette, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik - írja a hirado.hu.

 

"Első ízben tapasztaltam miniszterként, hogy az EU-tagállamok legalább kétharmada kiállt Magyarország nemzeti érdekei mellett" - fogalmazott Matolcsy György. Mint mondta, ez "megható volt és biztató".Úgy vélte, a drámai, hosszú vitában született ésszerű megoldás megszüntette a Magyarországgal szemben sokak által alkalmazott kettős mércét is. Értékelése szerint az ülésen elismerték azokat az eredményeket, amelyeket Magyarország az államadósság csökkentésében, a szigorú költségvetési politikában, az EU-átlag fölötti gazdasági növekedésben és a bővülő foglalkoztatásban elért.Kiemelte: sok EU-tagország "talán rosszabb pénzügyi helyzetben van, mint Magyarország". Ez szerinte kiderül majd az áprilisban beadandó stabilitási vagy konvergenciaprogramokból is.


Matolcsy György kifejtette: a kohéziós keret részleges felfüggesztéséről a döntés jogilag most megszületett, de Magyarország konkrét dátumot kapott arra, hogy ha teljesíti az ajánlásokban szereplő követelményeket, automatikusan hatályon kívül helyezik a pénzalapok felfüggesztését. A teljesítést a kormány már vállalta költségvetési tervében - tette hozzá. Jelezte, hogy minden szükséges intézkedés szerepelni fog a most készülő konvergenciaprogramban is."Minden esélyünk megvan, hogy teljesítsük a magunk által is vállalt feltételeket" - jelentette ki, emlékeztetve, hogy idén 2,5, jövőre 2,2 százalékos hiányt vállalt a kormány, miközben csökken az államadósság is.Elmondta azt is: az Európai Bizottság vállalta, hogy gyorsan megvizsgálja az áprilisban beadandó magyar konvergenciaprogramot, és ha ennek során pozitív eredményre jut, már a június 22-i dátumot (egy későbbi pénzügyminiszteri ülés napját) sem kell kivárni. A korábban tervezett szeptember közepi határidő kikerült az ajánlásból - tette hozzá.Matolcsy György megerősítette, hogy a találkozón spanyol kollégája is támogatta a magyar álláspontot. A brüsszeli ülés előtt egyes résztvevők részéről bírálatok hangzottak el, hogy az uniónak el kell kerülnie a kettős mércét, miután az előző napon az eurózóna pénzügyminiszterei a magas deficitet felhalmozó Spanyolország esetében nem a büntetés mellett foglaltak állást, hanem több lehetőséget hagytak Madridnak a kiigazításra.Egy kérdésre válaszolva a magyar miniszter azt is elmondta: a kormány készen áll arra, hogy megkezdődjenek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal. Úgy vélte, ami most történt, az "lépés a helyes irányba", mert mutatja a kormány kivételesen erős elkötelezettségét, hogy teljesítse a teljes szerkezeti reformprogramot.A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint az Európai Unió pénzügyminisztereinek keddi döntésével "egy újabb zsarolásnak lehetünk a szemtanúi". Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján így reagált a brüsszeli bejelentésre.


Magyarországnak elkerülhetetlenül meg kell tennie azokat a lépéseket, amelyek leszorítják a költségvetési hiányt - jelentette ki keddi, az uniós országok pénzügyminisztereinek döntésére reagáló sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezetője.Jávor Benedek úgy fogalmazott, hogy az Ecofin súlyos döntés hozott, ami annak a jele, hogy az unió nem hisz a kormány ígérgetéseinek, hanem kézzelfogható és hatékony cselekvést vár el. Az LMP is azt várja: a kabinet olyan lépéseket tegyen, amelyik mentesíti Magyarországot a döntés következményei alól, mert ez az ország érdeke is - hangzott el.


A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői minden olyan javaslatot meg fognak szavazni, amelyek a visszatérést jelentik a "józan ész politikájához" - mondta az uniós országok pénzügyminisztereinek keddi döntésére reagálva Eörsi Mátyás. A párt országos tanácsának tagja hozzátette, hogy ha ez nem történik meg, akkor a DK az Orbán-kormány legelszántabb ellenfele lesz.


Az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós, vagyis felzárkóztatási források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik - közölte kedden Brüsszelben Margrethe Vestager Hansen, az EU-elnökséget ellátó Dánia gazdasági minisztere.Az Európai Bizottság javaslatára a kohéziós forrásokból az éves keret 29 százalékának megfelelő 495 millió eurót fagyasztanak be 2013. január 1-től, de ez csak abban az esetben lép érvénybe, ha Magyarország nem tesz hatékony lépéseket a költségvetési hiány tartósan három százalék alá szorítása érdekében.Ez volt az első alkalom, hogy története során az EU túlzottdeficit-eljárás keretében kohéziós források befagyasztásáról döntött, még ha csupán a jövőre nézve és feltételesen is.

 

A teljes írást a 168 óra Online-on olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    -    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.