Elrugaszkodtunk! Ilyen volt 2012
„2012 az elrugaszkodás éve lesz, amikor Magyarország visszanyeri elvesztett egyensúlyi helyzetét” – jelentette ki tavalyi évértékelőjében a miniszterelnök. Szerzőink megkísérelték összeszedni, hogy mi mindentől rugaszkodtunk el ebben az évben (a józan észt és a valóságot ezúttal nem számítva). Egy sikerekben gazdag év néhány jellemző momentuma.
Elrugaszkodtunk! Ilyen volt 2012

2012: a kormány kiűzi az oligarchákat

 

Az "elmúltkétésfélév" úgy indult, hogy végre pontot tesz az "elmúltnyolcévre" – mindenki vidáman és jókedvűen érkezett a gyárba azon az első hétfőn, akkor, vasárnap után, bízva abban, hogy innentől tisztességes politikusokat láthattunk a tévé képernyőjén és a csöccsel díszített bulvárcímlapok hajtása után a kettes oldalon.

 

Ezek a kedves, udvarias és nagyon sok helyen megválasztott emberek megígérték: elkapjuk a nagy halakat, mindegyiket! Nem beszélve a Főgonoszról, minden rossz okozójáról. Nem árulok el titkot: erre azóta sem került sor. Közben ne feledkezzünk meg azokról a kedves és udvarias választópolgárokról sem, akik az előbb említett kedves és udvarias politikusokat megválasztották, hiszen sokan közülük elhitték: emelkedni fog az általános morális szint. Igaz, hogy két évvel a nagy diadal előtt ugyanezen tömegek egy velejéig romlott és populista népszavazás által erősítették meg a velünk élő korrupciót, a hálapénz intézményét, de nem baj, egy picit talán mindannyian magabiztosabbak lettünk 2010 bizonyos vasárnapján. Mára pedig dühösebbek.

 

Jelenleg ugyanis egy olyan országban élünk, ahol az oligarchák elleni harc jegyében (!) hatalmas összegekkel támogatnak meg baráti cégeket a Közgéptől a Századvégig, olyan országban, ahol ezekből a cégekből könnyedén állami pozíciókba lehetett kerülni, ahol a fidesz-magyar szótár szerint a közbeszerzés jelentése: kiemelt beruházás, állambiztonság. Olyan országban élünk, ahol a szabadság egykori fiatal harcosa újra állami monopóliumokat épít ki maga körül, és az állami intézmények demokráciát erősítő fékek és ellensúlyok rendszere helyett fideszes csoportok veszik át a tényleges hatalmat.

 

A hvg.hu szerzőinek 2012-es évet értékelő publicisztikáit a hvg.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.