Ellenzék átmeneti állapotban
Az elmúlt napokban az ellenzéki politikai térfélen sokak számára váratlan dolog történt: a miniszterelnök-jelöltségen hónapok óta huzakodó pártok vezérei bejelentették, hogy mindketten belső előválasztást tartanak szükségesnek, ha merőben eltérő technikai megvalósítással és céllal is képzelik el azt.
Ellenzék átmeneti állapotban

Az alkuból eddig kimaradó/kihagyott pártok és az ellenzéki összefogás mantráját ismételgető közvélemény természetesen fel van háborodva, s máris 2014-et siratja. Mielőtt magunk is sírdogálni kezdenénk, érdemes néhány szempontra rámutatni.

 

Vegyük először az ellenzéki szervezeti struktúra kérdését. Amikor 2010-ben a Fidesz kétharmaddal választást nyert, rögtön látszott, hogy egy korszak lezárult, és valóban valami új kezdődik. Ebben az új rendszerben a leginkább a kormány- és az ellenzéki oldal szervezeti aszimmetriája tűnik fel: van egy másfél évtized alatt masszívvá és szinte megbonthatatlan gépezetté növő jobboldal; és van egy atomizálódott – ráadásul még új pártokkal is megspékelt – bal-liberális ellenzék. Ezt az aszimmetriát az ellenzék természetesen kezdettől tudja, és ki is tűzte maga elé a szervezeti koncentrálódás megvalósítását. Csakhogy nem döntötte el, milyen koncentrálódást akar, és főképpen nem alakított ki erre egy menetrendet.

 

Ha végignézzük az elmúlt háromnegyed évet (mióta Bajnai Gordon visszatért a politikába), azt látjuk, hogy az ellenzéki pártok a mielőbbi egységről beszéltek, miközben autonóm módon, a többiekre nem nagy tekintettel cselekedtek. Az egyik párt (az MSZP) 2012 második felétől szakpolitikai programokat írt; a frissen alakuló Bajnai-párt (az LMP kettéosztódása és Karácsony Gergelyék csatlakozása után) országjárásba kezdett; a Gyurcsány-párt pedig a háttérből noszogatta őket. Időközben megjelentek újabb és újabb „kandidátusok” (Fodor-párt, Schmuck-párt stb.), amelyek szintén folyamatosan az együttműködés fontosságát hangoztatták, ám az ő segítségükkel sem jutott semmivel előbbre a szervezeti innováció kérdése.

 

Az írás a nol.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.