Egyenlítő TV: Tavaly csökkent a reálbér
2012 nem a béremelkedés éve volt. A KSH legfrissebb adatai alapján, 2012 novemberében a nettó átlagkeresetek – az előző esztendő azonos időszakához képest – alig több mint 3 százalékkal növekedtek. Így nyugodt szívvel kijelenthető, hogy 2012-ben csökkent a fizetések reálértéke.
Egyenlítő TV: Tavaly csökkent a reálbér

Az 5 százalék fölötti infláció bedarálta a béremelkedést, tehát a legtöbb háztartásnak kevesebbre tellett tavaly, mint az azt megelőző évben.

 

A reálbércsökkenés – és ezzel együtt az életszínvonal romlása – egyértelműen a magas inflációval magyarázható, amely 2012-ben a legmagasabb volt az Európai Unió területén. Az infláció szeptemberben  6 százalék fölötti szinten tetőzött. Azóta viszont enyhült. 2012 novemberjében 5,2, decemberben pedig 5 százalék volt. Az éves árszínvonal-változás 5 százalék fölött volt. Az utolsó hónapok csökkenő tendenciája egyértelműen azzal magyarázható, hogy az év utolsó negyedére kifutottak a kormányzati intézkedések árszínvonal növelő hatásai, így azok már kisebb mértékben befolyásolják az árak emelkedését. Ennek fényében nehezen értelmezhető Selmeczi Gabriella pénteki kijelentése:

 

„Mindenkinek egyértelmű volt, hogy külső tényezők növelik az inflációt. A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően pedig idén már csak három százalék körül várható annak mértéke."

 

Az írás folytatását az Egyenlítő TV blog közli.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.