Egyenlítő TV: Nem a zsemle kicsi, a pofátok nagy
Egészen lenyűgöző az a pávatánc, amit a Fidesz folytat a valósággal. Amikor azt gondolnánk, lám, egy apró lépéssel közelebb kerültek a realitásokhoz, azonnal hármat sasszéznak – főleg – balra. Ilyenkor egy dolog segít: vörös fényt, az nyugtatja!
Egyenlítő TV: Nem a zsemle kicsi, a pofátok nagy

A hétfői parlamenti ülésen úgy tűnt, a rezsiháborús retorika gránitszilárdságú pajzsán is átszivárgott a valóság halk nyüszítése – bármennyire is képtelen e hasonlat, ragaszkodunk hozzá. Először Kósa Lajos, Debrecen erős embere nyilatkoztatta ki rezsiügyben: csak vásárlóerő-paritáson számolva, kiugróan magas a számla. Rétvári Bence, igazságügyi államtitkárként ezt megismételve bólogatott a nagy bölcsességhez.

 

A közgazdaságtanban kevésbé jártas olvasóinknak lefordítjuk a vásárlóerő-paritás fogalmát: nem a zsemle kicsi, a pofátok nagy – vagyis fordítva. Nem az energia-számla nagy, hanem a fizetésünk kicsi. Őszintén örülünk, hogy e felismerés a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kiköpött narancsmagokból épített tornyába is eljutott. Nem hiába beszélte rojtosra a pofáját megannyi szakértő, közgazdász és újságíró.

 

A nagy felismerés sem váratott sokáig magára: minthogy fizetést nem tudnak emelni, ezért csökkentik a rezsit. Persze lehetne emelni a béreken, de messze nem olyan egyszerű, mint a hatósági áras rezsiköltségekből egyetlen tollvonással levenni hasraütés-szerűen néhány százalékot. Matolcsy György utolsó évében, amelyet a gazdasági miniszteri bársonyszékben töltött, leginkább a jéghegy-hasonlatát idézhető mértékben nőttek a reálbérek. Emlékezetes, hogy az unortodoxia professzora szerint, a gazdasági siker olyan, mint a jéghegy, a lényege láthatatlan. Nos, a fizetések 2012-es emelkedése annyira láthatatlanra sikerült, hogy inkább csökkenésnek látszott, úgy 2,5 százalékosnak. 1,9 százalékos GDP-visszaesés mellett, ez igazi tündérmese, hiszen lehetett volna a zuhanás 5 százalék is.

 

Az írás az Egyenlítő TV blogon folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    *    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.