Egyenlítő TV: Jön a politikai unió?
Az eurózóna adósságválsága ismét új fokozatba kapcsolt. A görög választások és Spanyolország súlyosbodó helyzete rámutatott, hogy az eddigi döntések és előkészületek nem hozták meg a várt eredményeket.
Egyenlítő TV: Jön a politikai unió?

Az utóbbi hetekben többször is felmerült a politikai unió lehetősége, azaz az eurózóna tagországai még szorosabb kapcsolatot építenének ki egymás között – részben feladva szuverenitásukat –, hogy az adósságválságot legyőzzék. 

 

Görögország és Spanyolország

 

Bár a görög parlamenti választás a zóna szempontjából kedvezően zárult, a szoros végeredmény bebizonyította, hogy a lakosságnak már elege van a megszorításokból – a fiskális kiadások csökkentése nélkül pedig nincs mentőcsomag. Az emberek tűréshatára pengeélen táncol,bármelyik regnáló kormány hetek alatt megbukhat, ha tiltakozó megmozdulások radikalizálódnak. Bár a kormánytöbbség most stabilnak tűnik, mégis olyan intézkedéseket kell hozniuk, amelyek egyaránt szolgálják a nép, és az Unió akaratát. A feszültség kézzel tapintható, a kockázatok magasak. Nem múlt el még a drachma újbóli bevezetésének „veszélye”, csupán hátrébb került a lehetséges megoldások listáján.

 

A spanyol helyzet is egyre aggasztóbb. Az egyik legnagyobb spanyol banknak külső segítségre van szüksége, az országot többszörösen leminősítették, a makrogazdasági adatok kiábrándítóak, a kockázati felár csúcson jár. Az ország gazdasága pedig túl nagy ahhoz, hogy az Európai Unió alapjának segítségével kihúzzák a bajból. Így a spanyol gazdasági probléma begyűrűzése az Európai Unióba több kockázatot rejt magában, mint a görög helyzet.

 

A teljes írást elolvashatják az Egyenlítő TV-n.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    +    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.