Egyenlítő TV: És most?
Viktor királyt szentté avatják? Lezárják a határokat és kilépünk az EU-ból? Innen el kell menni, itt nem lehet tovább élni! – ilyen és ehhez hasonló reagálásokat hallottunk lépten-nyomon a Fidesz újabb – talán kétharmados – győzelme után. Előre bocsátjuk: nem hiszünk ebben.
Egyenlítő TV: És most?

Mondhatnánk: nem történt semmi meglepő, semmi váratlan. A közvélemény-kutatók – ha nem is tizedpontosságig – előre jelezték, mire lehet számítani vasárnap. Most mindenkinek le kell számolnia ebbe az irányba is korábbi előítéleteivel: a választók nem rettegtek titokban, hamis pártállást mondva be, nem tértek ki hatalmas tömegek a válaszadás elől. Fölösleges volt ezzel hamis illúziókat kelteni – csak a bukás fájdalmát sokszorozták meg vele.

 

Rettegni pedig továbbra is fölösleges. Ugyanis pontosan tudjuk, mi következik az előttünk álló négy évben. Orbán önazonos kormányzást folytatott az elmúlt négy évben és most is erre készül. Egyre nagyobb lépéseket teszünk az autokrata berendezkedés felé, az állam egyre nagyobb teret hódít a gazdasági életben és a személyes szférákban is. Mindezt pedig hagymázas, nemzeti romantikával és háborús szókészlettel habosítja. A hívek imádják – politikai ellenfeleik és azok támogatói pedig megkarcolni sem képesek ezt az őrületében koherens világképet.

 

A hideg polgárháború azonban nem csap át forróba. Senkiért nem jön a nagy fekete autó, nem visznek börtönbe politikai állásfoglalásért. Nem tiltanak be pártokat, nem zárják be a parlamentet. (Legfeljebb havonta egy hétre nyitják csak ki.)

 

Nemzeti italboltok? Állami energiacégek? Tönkretett bankok? Erőszakos állami piacszerzések? A haverok zsebének további, még gátlástalanabb tömködése? Újabb és újabb Brüsszel elleni kirohanások? Igen. Ezekre mind számíthatunk. És bármennyire elkeserítő a gondolat, hogy legalább négy évig semmi sem fog változni ebben az elmebajban – jusson eszünkbe: négy esztendje is éppen ezt gondoltuk/érzetük. Magyarország sokkal erősebb annál, mintsem hogy Orbán Viktor néhány ciklus alatt végérvényesen tönkre tegye.

 

Az írás az Egyenlítő TV blogon folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    *    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.