Egyenlítő TV: Beérett a nem-ortodox gazdaságpolitika
Nyilvánosságra került a KSH gyorsjelentése. Látható, hogy technikai értelemben, vagyis hivatalosan is recesszióban van a hazai gazdaság. Az első negyedév után, a második negyedévben is tovább zsugorodott Magyarország gazdasági teljesítménye, mind éves, mind negyedéves alapon. Pedig a Mercedes gyár termelése is beindult, de úgy látszik, hogy képtelen volt kompenzálni a többi ágazat visszaesését.
Egyenlítő TV: Beérett a nem-ortodox gazdaságpolitika

Már 2010 végén látni lehetett, hogy ha a Fidesz végigviszi gazdaságpolitikáját, annak meglesz a böjtje.  Nem hallgattak senkire, felszántottak minden akadályt, s a matolcsyzmus teljesítménye mostanra megmutatkozott a hazai gazdaság teljesítményében.

 

Nem, ez nem európai tendencia. Igaz, hogy az európai dekonjunktúrát mi sem tudjuk kikerülni, ám ehhez képest is kiugróan rossz az adat. Az előző negyedévben is csak a csőd szélén álló országok tudtak megelőzni minket – negatív értelemben –, és most is a déli, adósságproblémával küszködő országgal versenyzünk. Miközben a régió országai – Csehországot leszámítva – egyaránt növekednek. Ráadásul Németország és Franciaország is a vártnál jobban teljesített. A negatív gazdasági teljesítmény jelentős részben a kormány felelőssége, a rossz gazdaságpolitikáé – ezt kár tagadni. 

 

Annak ellenére, hogy szükség van a költségvetési hiánycél tartására, nem kellene ott tartanunk, ahol éppen tartunk. Következetes gazdaságpolitikával elkerülhető lett volna a recesszió. A gőg és a pökhendiség felülírta a következetességet és a józan gondolkodást. Aberuházási ráta lassan sosem látott mélységbe zuhant, fogyasztani inkább mindenki kevesebbet fogyaszt – ennek ellenére, az infláció kiugróan magas – és hiába a Mercedes gyár beindulása, az ipari termelés továbbra is csökken. 

 

A tlejes írás az Egyenlítő TV blogon olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    +    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.