Egyenlítő blog: Matolcsy az emberek képébe hazudik
Úgy látszik, Matolcsy György a kormány tréfamesterévé avanzsált, miközben bejelentette a legújabb megszorító csomagot. Sajnálatos hogy kijelentéseit ő komolyan is gondolja.
Egyenlítő blog: Matolcsy az emberek képébe hazudik

Miközben a gazdaság romokban áll, a miniszter még mindig dinamikus növekedésről, szárnyaló gazdaságról, és foglalkoztatási robbanásról vizionál.

 

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének jobb kezétől az alábbi mondatok hangzottak el:

 

„Erre nagyon kevés ország lesz képes az Európai Unióban. Már most érdeklődnek más uniós tagországokból. Megszorítás helyett, növekedés-központú a magyar gazdaságpolitika. Miközben mások engedtek a kísértésnek, és megszorításokat vezettek be, addig a kormány nem engedett ennek, és inkább a gazdaságot élénkítette. Ennek köszönhető, hogy nőtt a magyar gazdaság és a foglalkoztatás. Ezt várjuk 2012-ben is. Ha sikerül jövő évben a növekedési trendfordulót létrehozni, akkor 2014-ben egy fogyasztási trendforduló is jöhet.”

 

Míg decemberben még térbeli fordítókorongról és banánországról álmodozott a miniszter, most már nem létező trendfordulókról nyilatkozik. Ráadásul az egészben az a legnagyobb vicc, hogy a fogyasztási trendfordulóval igen magas labdát dobott fel, amelyet megköszönünk neki. A kormány korábban arról beszélt, hogy az egykulcsos adó lesz a növekedés záloga – a fogyasztási bumm révén –, most a miniszter gyakorlatilag beismerte, hogy semmilyen fogyasztási robbanás nem történt. Talán majd 2014-ben - pont a választások előtt. Az egykulcsos adóval nem sikerült elérni a várva várt gazdasági teljesítményt.

 

A növekedésösztönzést is kétségbe vonnánk. Tavaly az 1,7 százalékos GDP bővülést két tényező segítette: a jó időjárást követő terméshozam (mezőgazdasági teljesítmény), és a külföldi megrendelésállomány növekedése – a gyengélkedő forintnak köszönhetően (nettó-export növekedése). Mindeközben az adóátalakításoknak és egyéb ad hoc gazdaságpolitikai döntések eredményeként, a hazai fogyasztás stagnált – hiába az egykulcsos adó -, a befektetési környezet pedig jócskán leromlott. A bizonytalan gazdasági helyzet miatt, a beruházások távol maradtak az országtól. A Mercedes kecskeméti üzeme nem a Fidesz munkájának köszönhető. A környező és balti országok – azon EU tagállamok, amelyekkel leginkább versenyre vagyunk késztetve – egyaránt jobb növekedési adatokat tudtak felmutatni 2011-ben, ráadásul erre a évre a kilátások is jobbak.

 

Matolcsy György kijelentésével ismét bohócot csinált magából, és az emberek képébe hazudott. Az elmúlt két évben mást sem láthattunk, mint megszorítások tömkelegét. Mindeközben a forint árfolyama elszállt, a devizaadósok gondja nem oldódott meg, sőt, az unortodox politika miatt még rosszabbá vált. A gazdaság szépen hanyatlani kezdett, és csak statisztikai trükközésnek köszönhetően nőtt némileg a foglalkoztatás. A gazdaságpolitika kudarcot vallott. Ideje lenne, hogy a nemzet jobb keze távozzon pozíciójából. Bárki is jöjjön helyette, nehezen tudjuk elképzelni, hogy nála rosszabbat fel tudjon mutatni a kormánypárt.

 

A teljes cikket az Egyenlítő blogon olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.