Egyenlítő blog: Egyre távolabb az IMF megállapodás?
Magyarország számára a török út nem megoldás, mindenképpen szükséges a Nemzetközi Valutaalappal való megállapodás, hogy az ország jövője és működőképessége biztosított legyen.
Egyenlítő blog: Egyre távolabb az IMF megállapodás?

Bár a Fidesz vezetősége szinte nap, mint nap azzal áll elő, hogy ők bármelyik percben, vagy akár másodpercben készen állnak a tárgyalások megkezdésére, cselekedeteik nem erről árulkodnak. Mind az Európai Uniónak, mind az IMF-nek vannak előzetes elvárásai, s ezeket feltétel nélkül teljesíteni kell. Bár Fellegi Tamás, a tárgyalásokért felelős megbízott többször is kiutazott már puhatolózni Washingtonba, tényleges előrelépés nem történt december óta. Emlékeztetőül: decemberben az IMF tárgyaló delegáció hirtelen elutazott Magyarországról, miután a Fidesz illetékesei nem engedtek az akkori kéréseknek, és a következő héten elfogadták azokat a törvényeket, amelyek akkor és most is szúrják tárgyalópartnereink szemét. Tegyük hozzá, jogosan.

 

Január végén a piaci szereplők és befektetők elkezdték beárazni a megállapodást. Ennek fényében a forint szárnyalni kezdett, és az állampapír hozamok, illetve a magyar CDS-felárak is  jelentősen csökkentek. Azóta viszont semmilyen érdemi előrelépés nem történt. Mindösszesen a kommunikáció területén tartották fenn a megállapodás jövőbeli lehetőségét. Ezért többekben fel is merült a török út lehetősége. Ennek opciója azonban kizárt, lévén a magyar makrogazdasági környezet nagyon rossz állapotú – mondjon bármit is a kormány. Védőháló hiányában, a stagnáló gazdaság, az inflációs nyomás, a kedvezőtlen munkapiaci helyzet, a nem-befektetőbarát környezet egyaránt hozzájárulhat egy esetleges összeomláshoz.

 

Amint ráeszmél a piac, hogy Magyarország távol áll a megállapodástól, eladási „pánik” kezdődhet meg, a forint pedig – az euróval szemben – ismét a január elején tapasztalt 320-as határ közelébe gyengülhet. Ennek jelei az elmúlt egy hétben már látszódtak is. Néhány kisebb piaci lökést követően, egészen a 297-es szintig gyengült a forint-euró árfolyam. Az IMF közölte, hogy még semmilyen időpont sincs a tárgyalások megkezdéséről.

 

Elemzők is egyre nagyobb esélyét látják annak, hogy a kormány húzza az időt, hátha kedvező gazdasági folyamatok indulnak meg mind Magyarországon, mind Európában, ám erre nagyon kevés az esély. Sőt, londoni elemzők szerint csupán 25 százalékos esélye van annak, hogy gyors megállapodás lesz Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap-Európai Unió páros között. 

 

A kormánynak egyértelmű gesztusokat kellene tennie. Ilyen lehet a sokat kritizált jegybank törvény, vagy a bírói kinevezéssel és nyugdíjazással kapcsolatos törvények módosítása. Ezek olyan kockázati tényezők, amelyek nyugtalansággal töltik el a piacokat, és nem mernek befektetni Magyarországon. Az Európai Unió pedig nem engedheti meg egyik tagországnak sem, hogy olyan törvények szülessenek, amelyek rombolják a demokráciába vetetett bizalmat. Mert a közösségben fontos a piacgazdaság és demokrácia együttes megléte. A szabályok és normák kijátszása nem megengedett egyik tagállam számára sem, és ez alól Magyarország sem nyerhet felmentést.

 

A teljes cikket az Egyenlítő blogon olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    +    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.