Doros Judit: Életrevalótlanok - A szegénység halottai
Az állatvilágban a fejletlen egyedek elpusztulnak, felfalják vagy sorsukra hagyják őket az erősek. Bizonyos kultúrákban az emberek is szelektáltak, s csak az életrevalóknak adtak esélyt a továbblépésre. Modern világunkban iszonyatos erőfeszítéseket teszünk és milliókat költünk azért, hogy szembemenjünk a természettel: életben tartsunk betegeket, erőtleneket.
Doros Judit: Életrevalótlanok - A szegénység halottai

Nyolc kisgyerek halt meg az elmúlt héten Miskolcon. Olyan csecsemők, akiknek tíz-tizenöt évvel ezelőtt szakemberek szerint még esélyük sem lett volna az életre. Most viszont a hipermodern technológiának köszönhetően mégiscsak tehettek pár lépest a „nem” felől az „igen” felé. Ha egyikük anyja lennék, most gyűlölném újságírói magamat, hogy egyáltalán eszembe jut feltenni a kérdést, megmentsék-e nem életre termett utódomat, küzdjenek-e érte akár túl nagy áldozatok árán is. (Van-e „túl nagy” áldozat?)
 

Egy másik kérdést azonban nagyon is fontos feltenni. Miért van az, hogy az ország észak-keleti térségében az átlagnál magasabb az úgynevezett éretlen koraszülöttek aránya? A legszegényebb régiókról beszélünk, amelyekről – bár nem ezt sugallja a hivatalos kormányzati sikerpropaganda – voltaképpen lemondott a hatalom. Talán nemcsak a mostaninak, talán minden eddigi hatalomnak túl nagy falat volt életképessé tenni az itteni falvakat, s nemcsak beszélni munkahelyteremtésről, jobb életről, hanem tenni is ezért.

 

A teljes cikket a nol.hu-n olvashatja.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    -    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.