Diplomáciai csetepaté után itt a nyílt hadüzenet Brüsszelből
Csatlakozásunk óta az uniós előírásnál magasabb a költségvetési hiányunk és ezt az egyszeri intézkedések sem tudták tartósan feloldani – ezért az Európai Bizottság már a héten javasolni fogja a kohéziós alapok felfüggesztését - értesültünk. Több száz milliárd forintot bukhatunk csak jövőre - írja a Népszabadság Online.

Minden valószínűség szerint szerdán az Európai Bizottság javaslatot tesz a kohéziós alapokból származó támogatások részleges, vagy teljes felfüggesztésére hazánk túlzott költségvetési hiánya miatt – tudtuk meg bizottsági forrásból.

 

Január végén az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei megerősítették a bizottságnak azt az értékelését, hogy Magyarország nem tett eleget a tanács 2099-es ajánlásainak, és nem hozott elegendő intézkedést annak érdekében, hogy államháztartási hiányát tartósan az unióban előírt 3 százalékos küszöb alatt tartsa.

 

Ennek alapján a bizottság most a túlzott deficit-eljárás következő szakaszában javaslatot tehet a kohéziós támogatások részleges vagy teljes felfüggesztésére, amit a pénzügyminiszterek tanácsának márciusi tanácskozásán hagyhatnak jóvá. Hogy vajon a biztosok szerdai ülésének napirendjén tényleg ott lesz-e a kérdés, csak hétfő délután derül ki biztosan. De bizottsági forrásból úgy tudjuk, ennek nagy a valószínűsége, hiszen a tagországok pénzügyminisztereinek januári döntése alapján a bizottság felhatalmazva érzi magát, hogy lépjen.

 

Konkrét összegekről egyelőre nem tudni, azok csak szerdán válnak világossá. Mindenesetre a felfüggesztés csak a következő költségvetési évre vonatkozhat, és folyamatban lévő projektekre nem. Olyanokra azonban igen, amiket a bizottság már „azonosított”, de a kifizetés még nem kezdődött meg.  A korábbi számítások szerint a támogatások felfüggesztésével csak 2013-ban 1,714 milliárd euró (nagyjából 500 milliárd forint) kifizetését állítanák le.

 

A bizottságnál kiemelik: Magyarországnak elegendő idő áll rendelkezésére, hogy meggyőzze a bizottságot arról, 2013-ban is 3 százalék alatt lesz a költségvetés. Magyarország lobbizhat a tagállamok körében is, esetleg megakadályozva, hogy a tanács jóváhagyja a kifizetések felfüggesztését.

 

A vita alapvetően 2013-ról szól: a bizottság szerint ekkor 0,25 százalékponttal haladja meg a magyar költségvetés az uniós előírást. 2011 és 2012-ben ugyanis három százalék alatt van ez az arány, de a bizottság szerint ez egyszeri intézkedéseknek köszönhető, nem fenntartható, és meggyőző strukturális kiigazítást szeretnének látni a magyar kormány részéről.

 

A teljes írást a nol.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    -    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.