Devizahitelek: tények és hazugságok
Támasszuk a falnak egy percre Selmeczi Gabriellát, az elemet is vegyük ki belőle – úgy –, és most beszélhetünk egy kicsit értelmesen a devizahitelekről. De a legjobb, ha tiszta forráshoz nyúlva, a számok beszélnek helyettünk. Adatainkat kizárólag a Magyar Nemzeti Bank nyilvánosságra hozott statisztikáiból merítjük.
Devizahitelek: tények és hazugságok

Bár nyilvános adat, mégis kevesek által ismert tény: Magyarországon 2001-ig nem lehetett lakossági devizahitelezést folytatni. Az első Orbán-kormány készítette elő és a Fidesz többségű parlament fogadta el a 2001. évi XCIII. törvényt, amely megszüntette a devizakorlátozásokat. Az igazsághoz hozzátartozik: ez a lépés részben uniós követelmény volt a csatlakozáshoz, így a lépés jogharmonizációs célokat is szolgált. (Persze akár már akkor bele lehetett volna írni a jogszabályba bizonyos feltételeket a devizahitelezés kapcsán, mint tették azt ebben az ciklusban.)

 

Az első Orbán-kormány azonban inkább a forint-hitelezésre összpontosított, megteremtve a támogatott lakáshitelezést. A termék bevezetése akkora népszerűségnek örvendett, hogy az OTP-nél – a túlterheltség miatt – 6-9 hónapos átfutási idővel kellett számolni. Sokan spekulációs célból vették fel a kölcsönt, az azonban kétségtelen, hogy mind a lakosságnak, mind az ingatlanpiacnak igen jót tett az akció. A másik oldalon viszont a költségvetésnek akkora terhet jelentett, amelyet képtelenség volt hosszú távon finanszírozni. Ezért vezette ki ezt a konstrukciót 2002 után az új kabinet. Ugyanis az állami támogatás mértéke 2003-ra 220 milliárdra ugrott. (Összehasonlításként: ma ennek az összegnek nominálisan a felét fordítja a kormány a felsőoktatásra, nem számolva az inflációval.)

 

(Az orbáni kettős beszéd itt is tetten érhető: ma a miniszterelnök az ipari alapú társadalom megteremtését szorgalmazza folyamatosan, míg első regnálása idején, a belső kereslet által – gyakran megalapozatlanul – fűtött gazdasági növekedésre volt büszke.)

 

A következő négy év – a Medgyessy-kormány megalapozatlan száz napos programjaitól aláásva – a boldog emelkedés és önfeledt költekezés időszaka. Globális pénzügyi válságot senki nem jósolt, a gazdaság fejlődött, a kormány hatalmas költségvetési hiányokat engedett meg magának – utóbbit a GDP töretlen növekedésére alapozva. A gazdasági és politikai folyamatok teljes félreértésén alapult a Fidesz „Rosszabbul élünk, mint négy éve!” kampánya. Sokkal, de sokkal jobban élt az ország 2006-ban – sajnos ez a jólét részben hitelből űzött, részben önbecsapáson alapuló volt. Olyan jól élt 2006-ban Magyarország, amit nem engedhetett volna meg magának.

 

Az írás folytatása az Egyenlítő TV blogon olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    -    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.