Békesi, Mellár, Bod: azonnal váltani kell!
"A piacok már beárazták, hogy nem látnak egy hiteles 2012–2013-as gazdaságpolitikai programot" - jelentette ki Békesi László a Népszabadságban, amely rajta kívül még két neves közgazdászt szólaltatott meg a jelenlegi gazdaságpolitikai helyzetről.
Békesi, Mellár, Bod: azonnal váltani kell!

Békesi László, Mellár Tamás és Bod Péter Ákos egyaránt nyugatalanságának adott hangot a gazdasági kormányzás elmúlt hetekben mutatott teljesítménye kapcsán. Ideológiai hovatartozásuktól függetlenül azonos nézőpontból látták a legtöbb problémát.

 

„– Azt tudtuk, hogy a magyar szabadságharc csőd, a folytatott gazdaságpolitika nem működik, mostanra azonban oda jutottunk, hogy a folyamatok irányítása kikerült a kormány és a Magyar Nemzeti Bank kezéből – állítja Békesi László, volt pénzügyminiszter, közgazdász. A piacok döntik el, merre tovább.

 

– Nyilvánvaló, hogy kiéleződött az egyensúlyi finanszírozási probléma, a gazdaság nem nő a várt mértékben, s kilátásban van az ország leminősítése, de még nem válságos a helyzet. Kézenfekvőnek tűnik, hogy szükség lenne valamilyen segítségre, de nem azonnal – véli Mellár Tamás, közgazdász, volt KSH-elnök, a Századvég Gazdaságkutató volt kutatási igazgatója.

 

– A Valutaalap szakemberei arra vannak kiképezve, hogy gyorsan és szakszerűen lépjenek, ha kell. Akár két hét alatt tető alá tudnak hozni egy megállapodást. Most azonban nem ez, hanem új gazdaságpolitika kell. A  mostani nem vált be – jelentette ki Bod Péter Ákos, közgazdász, volt jegybankelnök.”

 

“A piacok már beárazták, hogy nem látnak egy hiteles 2012–2013-as gazdaságpolitikai programot – mondta Békesi László. A gyenge GDP és a homályos jövő miatt a befektetők csak nagyobb kockázati felárral adnak pénzt. Az, hogy legutóbb a három hónapos rövid lejáratú diszkont kincstárjegyeket 6,71 százalékos átlaghozammal sikerült eladni, azt jelenti, hogy a piac szerint a jelenlegi hatszázalékos jegybanki alapkamat helyett 70 bázisponttal magasabb mérték lenne reális ahhoz, hogy hajlandóak legyenek forinteszközöket venni. Ugyanekkor a húszéves lejáratú papírok hozama 8,1 százalék, ami magasabb az olasz kockázatnál, illetve jelzi, hogy a piacok nem bíznak Magyarország kilábalásában.” - olvasható a Népszabadságban.

 

“A kormány azért van nyomás alatt, mert jelenleg nem tud hiteles 2012-es költségvetést bemutatni, hiszen azt 268 forintos euróárfolyamon, 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel tervezte. A reformlépései – az oktatásban, az egészségügyben, az önkormányzatoknál – nem strukturálisak, hanem ideológiai, hatalmi célok mentén történnek. Mindezek pedig bizalomvesztést hoznak magukkal, s ma a hatalom környékén nincs egyetlen olyan személy sem, akinek a szavára adnának a nemzetközi porondon. Ha a kormány tehát az IMF-hez fordul, akkor azt nem a hitelszűke, a finanszírozási gondok miatt kell megtennie, hanem a hitelessége megalapozása érdekében. Jövő év közepéig ugyanis van pénz finanszírozni az országot, utána azonban a piacoktól kell majd hitelt felvenni, és nem biztos, hogy lesz rá hajlandóság.” - írja a napilap.

 

“Mellár Tamás szerint a jelenlegi helyzet kialakulásában az is benne van, hogy a kormány nagyon sok területen túllőtt a célon, és rossz eszközökkel próbált jó célokat elérni. Az IMF esetében is ez történt. Nem jó politika a Valutaalap gazdaságpolitikáját szolgai módon követni, ugyanakkor az sem jó, hogy ellenséges viszonyt alakított ki velük a kormány. A meghirdetett szabadságharc helyett el kellett volna mondani, mi a fontos a magyar kabinetnek, de az együttműködés lehetőségét nem kellett volna felrúgni. Miközben az előző hatalom túlszerette az IMF-et, a mostani átesett a ló másik oldalára. – Nem azt mondom, hogy nincs más út a jövőben, mint az IMF, de az biztos, hogy hiba volt ellene fordulni – jelentette ki.

 

Valóban, 2008-ban sikeres volt az együttműködés, és nagyon jól jött a segítség, amelyért cserébe nem kértek teljesíthetetlen feltételeket – tette hozzá Bod Péter Ákos. Mint végső megoldás, a Valutaalap most is egy lehetséges megoldás. Ugyanakkor még nincs szükség rá. Ha lesz, akkor viszont a Valutaalap szakemberei arra vannak kiképezve, hogy gyorsan és szakszerűen lépjenek. Az ugyan nem volt taktikus lépés, hogy egy olyan intézménnyel, amelynek tagjai vagyunk, miért terelték el szakmai síkról a kapcsolatot. De az IMF sokat látott, s nem hiszi, hogy ez nehezítő tényező lenne a részükről” - zárták az összeállítást Mellár Tamás szavai.

 

A teljes írást a nol.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.