Baloldali.hu: Két év kormányzás, megszegett ígéretek sora
Húsz zavaros év lezárását, ugrásszerű fejlődést, a demokrácia és a jogállam megerősítését, adócsökkentést ígért a Fidesz 2010-es választási programjában.
Baloldali.hu: Két év kormányzás, megszegett ígéretek sora

Két év telt el azóta, és – sajnos – soha nem volt könnyebb dolga annak, aki objektíven akarta értékelni a Fidesz kormányzásának eredményeit. A gazdasági adatok magukért beszélnek, a demokrácia állapota kapcsán pedig főként az a kérdés, beszélhetünk-e még ilyenről, nem lett két hét alatt rend, mindennél erősebbek viszont a kormányközeli oligarchák. A két év legijesztőbb tendenciája azonban, hogy már abban sem lehetünk biztosak: egyáltalán a Fidesz kormányozza-e az országot, vagy gazdasági háttéremberei?

 

A Fidesz 2010-es választási programja meglehetősen óvatosan fogalmazott az ígéretekkel kapcsolatban. Kevés konkrétumot ígért, és azokat is meglehetősen rugalmasan fogalmazta meg. Néhány dolgot azért ki lehetett olvasni a később kormányprogramként is elfogadott, Nemzeti Ügyek Politikája című dokumentumból. Az első a demokrácia és a jogállam megerősítése, a második az azonnali és nagyarányú adócsökkentés, a harmadik pedig a rendteremtés markáns üzenete. Emellé jöttek olyan konkrét ígéretek, mint a tíz év alatt teremtendő egymillió munkahely, a kizárólag a kormányváltás tényétől jövő 400 milliárd forintos többlet a költségvetésben és a két hét alatti rend. Hogy mi történt a kormányváltás óta? Röviden: minden téren kudarc.

 

A fontosabb ígéretek közül összesen egyet váltott be a Fidesz, azt is csak egy szűk csoport számára: az adócsökkentést. Valóban csökkent az adó azoknak, akik többgyerekesek és nagyjából 300 ezer bruttó felett keresnek, mindenki másnak viszont nőtt. A Fidesz fogta ugyanis a felső 5-10%-ot, és elnevezte középosztálynak, politikájában azóta is rendszeresen nekik kedvez – lásd a végtörlesztés intézményét, ami pontosan a komoly megtakarításokkal rendelkező devizahiteleseknek kedvezett, és még így is hazavágta a magyar gazdaságot. Az adócsökkentést pedig elképesztő, mellesleg ezt a kedvezményezett réteget is sújtó adóemelési hullám követte: a Fidesz 28 új közterhet vezetett be 2010 óta, és alig néhányat törölt el. Azt például bizonyosan senki nem hitte volna, hogy 2012-től az adófizetést is megadóztatják: ilyen azért nem ok nélkül nincsen sehol a világon.

 

Meg is látszik mindez a gazdasági növekedésen és a munkanélküliségen. A Fidesz kormányra kerülésekor alig 1% volt a GDP-növekedés, ma másfél százalékos a visszaesés, és a munkanélküliség is nagyobb, mint 2010-ben – nyilván ezt hívja Matolcsy György „magyar tündérmesének”. A kormány ráadásul felhasznált lényegében minden tartalékot, nem mellesleg az emberekét is (magánnyugdíj-pénztárak) ahhoz, hogy gazdasági szabadságharcát folytathassa, természetesen minden eredmény nélkül. Ha ez nem lenne elég, a Fidesz alaptörvénybe is foglalta sikertelen gazdaságpolitikájának elemeit, nehogy változtatni lehessen rajta – nem lennénk a következő kormány gazdasági államtitkára, az biztos.

 

A demokrácia állapotáról talán nem is érdemes hosszasabban értekezni. 2010 óta a Fidesz elfoglalt minden létező, a kormánytól elvben független pozíciót a Köztársasági elnöktől az Alkotmánybíróságig, elfogadott egy minősíthetetlen médiatörvényt és bírósági törvényt, maga alá gyűrte a kormánnyal szemben ellensúlyt képezni hivatott hatóságokat. No meg azért volt jogsérelem elég az elmúlt két évben, a barátokra és ellenségekre szabott törvényhozástól a már említett magánnyugdíj-pénztári lenyúlásokig, de említhetnénk a Simicska-Nyerges-féle Közgép tevékenységét vagy az Ángyán József által nyilvánosságra hozott állami földmaffiát is.

 

És ezzel el is jutottunk a legnagyobb problémáig. Az agresszív dilettantizmus mögött ugyanis egyetlen jól kiépített rendszer, egyetlen működő struktúra látszik az elmúlt két évben: ez pedig a minden korábbi szintet hatékonyságban a sokszorosára emelő korrupciós hálózat. Az országban, ahol trafiktörvényeket dohánycégek vezetői írnak a képviselők helyett, a törvények a minisztériumok helyett szolnoki ügyvédi irodákban születnek, a fejlesztési miniszter egy stróman, és öt perc menetidő-gyorsítás miatt milliárdokat adnak a Közgépnek vasútpálya-fejlesztésre, ez nem sok jót ígér. Két év kormányzás után a Fidesz eljutott oda, hogy abban sem lehetünk biztosak: vajon a választott politikusaink kormányozzák az országot, vagy valamiféle szofisztikált, gazdasági bűncselekményekre szakosodott maffia?

 

A Fidesz a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatában „húsz zavaros esztendő” lezárását előlegezte meg. Mi azt remélhetjük, hogy az elmúlt két zavaros esztendőt teszi majd zárójelbe az elkövetkező évek kormányzása, bár félő, hogy erre legkorábban 2014-től lesz lehetőség.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.