Baloldali.hu: Kelet-Magyarország - az elfelejtett országrész
Kelet-Magyarország elmaradottsága már a rendszerváltás utáni húsz évben is nyilvánvaló volt, a 2010-es kormányváltás óta azonban tovább fokozódott.
Baloldali.hu: Kelet-Magyarország - az elfelejtett országrész

Kelet-Magyarországon nőttek a jövedelmi különbségek, újabb munkahelyek szűntek meg, a lakosság tovább szegényedett, a mobilitás csatornái elzáródtak. A Fidesz láthatóan képtelen választ adni ezekre a problémákra, sőt ront a helyzeten. Holott ezen múlhat Magyarország felzárkózása, jövője. És nem utolsósorban csaknem hárommillió ember személyes sorsa.

 

Kelet-Magyarországon élni nem leányálom. A keleti országrész tíz év alatt elvesztette lakosságának több mint huszadát, 200 ezer embert. Ennek fő oka a munkanélküliség, a kilátástalanság. Keleten négyszer annyian keresnek állást, mint Budapesten, és tízszer (!) annyi a fiatal munkanélküli, mint a fővárosban. De kevesebb kórházi ágy, orvos és tanár jut egy keleten, mint egy Nyugat-Magyarországon élő ember számára. A legmegdöbbentőbb mégsem ez, hanem az, hogy az itt élők 30%-a olyan háztartásban él, amelynek havonta nettó 90 ezer forintnál kevesebből kell fenntartania magát. Természetesen ebből rezsit fizetni, étkezni, ruhákat venni, gyereket iskolába járatni lehetetlen, és akkor még nem beszéltünk arról, ha a családnak lakbért vagy hiteltartozást kell törleszteni. Másképpen, őszintébben fogalmazva: Kelet-Magyarországon rettenetes a szegénység.

 

A helyzet kialakulásában a felelősség persze osztott. A rendszerváltáskor leépített ipari munkahelyek, az egymást követő kormányok szerencsétlen politikája, a mezőgazdasági szövetkezetek bezárása, a szociálpolitika segéllyé degradálása és a rasszista indulatokat szító politikai erők mind-mind felelősek abban, hogy keleten a helyzet változatlan. Azaz inkább romlik. A sorba nagy, fekete betűkkel véshetjük fel a 2010 óta regnáló Fidesz-kormány tagjainak névsorát, akik mintha tudatosan fordulnának el a problémák elől, ha éppen nem rúgnak kifejezetten a kisebb keresetűekbe, a munkanélküliekbe, az itt munkát vállalni szándékozókba.

 

A Fidesz-kormány politikája egy struccpolitikának és a helyzet további rontásának kombinációja. A Jobbiké még rosszabb: a szélsőjobb a feszültségek szándékos élezésére játszik, rövid távú politikai haszonszerzés érdekében. Nekik tényleg semmi nem szent: nem érdekli őket, ha növekszik az etnikai konfliktusok száma, sőt, ez a céljuk, mert akkor lehet „cigánybűnözést” kiáltva körbekampányolni Borsod megyét. Persze arról lapítanak, mint Simicska a fotózáson, hogy mitől lesz több munkahely Kelet-Magyarországon. És szemmel láthatólag nem működik a liberális „laissez-faire” politika sem, az, hogy a fejlettebb régiókból majd „lecsorog” a profit a szegényebb településekre. Nem csorog le, a tőke koncentrálódik, a jobb helyek élhetőbbek, az elmaradottabbak még szegényebbek lesznek.

 

Ezért fontos, hogy Kelet-Magyarország egyre súlyosabb problémájára újszerű, baloldali válaszokat tudjon adni a politika. Leszakadó térségekben elkerülhetetlen az állami beavatkozás, hiszen e nélkül a képzetlenebb munkaerővel és fejletlenebb infrastruktúrával rendelkező térségekbe nem jönnek befektetések, nem lesznek új munkahelyek és nem lesz jobb színvonalú oktatás, egészségügy és közbiztonság sem. Talán ezt ismerte fel az MSZP, amikor a párt kongresszusa arra adott megbízást, hogy a szocialisták készítsék el saját Kelet-Magyarország programjukat, ami a régiók problémáira adhat megoldást. Persze lehet és kell is arról beszélni, hogy ezt elsősorban kormányon lehetne megvalósítani, de önmagában az is eredmény, hogy a feszültségek tudatos élezése (Jobbik) és a fej homokba dugása (Fidesz) mellett megjelenhet egy valódi baloldali alternatíva Kelet-Magyarország számára. A napokban a program ismertetésével meglátjuk, hogyan valósulhat ez meg a konkrétumok szintjén.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    +    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.